“Ναι” στις αυξήσεις μισθών των μεγαλοστελεχών είπαν οι Ελβετοί

Με σημερινό δημοψήφισμα, οι Ελβετοί απέρριψαν κατά πλειοψηφία τον περιορισμό των υψηλών αποδοχών των στελεχών εταιρειών που εδρεύουν στην χώρα τους. λέγοντας ότι δεν επιθυμούν "η Ελβετία να απωλέσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της στον τομέα του επιχειρείν".

Η επίμαχη πρόταση τέθηκε σε δημοψήφισμα από την "Πρωτοβουλία 1 : 12" και ζητούσε να τεθεί πλαφόν στους μισθούς των ανώτατων στελεχών, τα κέρδη των οποίων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερα από 12 φορές του κατώτατου μισθού της χώρας. Η πρωτοβουλία στηρίχθηκε  και από αρκετά πολιτικά κόμματα, όπως το Σοσιαλδημοκρατικό και των Πρασίνων, που υποστηρίζουν ότι οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών (CEO) έχουν βγει εκτός ελέγχου και χρειάζεται ρύθμιση για επαναφορά στην τάξη.

Από την πλευρά τους, οι ελβετικές επιχειρήσεις, μέσω μίας μεγάλης καμπάνιας, υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι καταστροφικό για την ελβετική οικονομία, προειδοποιώντας ότι θα πυροδοτήσει τη φυγή πολλών επιχειρήσεων.

Σήμερα, ο υψηλότερος μηνιαίος μισθός εταιρικού στελέχους, σε ό,τι αφορά τις εταιρείες στο ελβετικό έδαφος, ξεπερνά τα 2.350 ευρώ.

Εκπρόσωπος της ίδιας πρωτοβουλίας εξέφρασε, σήμερα, "την απογοήτευσή του" για την έκβαση του δημοψηφίσματος.

"Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη ανακούφιση," είπε η Valentin Vogt, πρόεδρος του Συνδέσμου των ελβετικών εργοδοτών, τονίζοντας ότι είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι δεν είναι αρμοδιότητα του κράτους να ορίζει τις αμοιβές.

Επίσης, οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πρόταση να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας άμεσα, στα 81 ευρώ (100 ελβετικά φράγκα), από 40 φράγκα που κοστίζουν σήμερα.