Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Οι άνθρωποι που παίρνουν αντικαταθλιπτικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές. Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Southampton διαπίστωσε ότι η λήψη αντιβιοτικών συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2, αλλά ωστόσο δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το ένα αναγκαστικά προκαλεί το άλλο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care, οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά παίρνουν βάρος το οποίο, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη, ενώ οι ειδικοί εικάζουν ότι μπορεί τα ίδια τα φάρμακα να διαταράσσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. 

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χολτ και οι συνεργάτες του, προειδοποιούν όμως ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθούν οι παράγοντες που βρίσκονται πίσω από τα ευρήματα αυτά. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να κρατήσουν μια πιο προσεκτική στάση για να αναγνωρίσουν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη σε ασθενείς που τους έχουν συνταγογραφηθεί αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

"Κάποια από αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι απλώς σύμπτωση, αλλά έχει φανεί ότι οι άνθρωποι που είναι υπό θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, εμφανίζουν στην συνέχεια αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη. Για αυτό οι ασθενείς αυτοί πρέπει να ελέγχονται τακτικά και πρέπει μελλοντικά να προσπαθήσουμε να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός", τόνισε ο κ. Χολτ.