Μάθετε ποια είναι η οριστική θεραπεία για τις πέτρες στη χολή

Η χολή είναι το όργανο που βοηθά στην πέψη της τροφής. Έχει το σχήμα αχλαδιού και συγκεντρώνει ένα υγρό το οποίο μετά το φαγητό ελευθερώνεται στο λεπτό έντερο ώστε να διευκολυνθεί η πέψη της τροφής. Οι πέτρες στη χολυδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα με κυριότερο αυτό του έντονου πόνου, της ναυτίας και της δυσπεψίας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η οριστική λύση για τη χολολιθίαση είναι χειρουργική. Η επέμβαση λέγεται χολοκυστεκτομή και πλέον θεωρείται χειρουργείο "ρουτίνας". Η επέμβαση στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται λαπαροσκοπικά με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και γρηγορότερη ανάρρωση απ'ότι με ένα κλασικό χειρουργείο.

Η χολοκυστεκτομή προστατεύει τους ασθενείς από επιπλοκές της χολολιθίασης. Οι πέτρες μπορεί να σταματήσουν τη ροή της χολής έξω από τη χολοδόχο κύστη προκαλώντας διάτασή της. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος στην κοιλιά είναι έντονος. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Όταν επιλέγεται η λαπαροσκοπική μέθοδος, τότε δεν υπάρχουν μεγάλες τομές παρά μικρές οπές που κλείνουν με ένα ή δύο ράμματα.