Πιο πολλά κιλά, πιο αδύναμα οστά

Η παχυσαρκία μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι που είναι υπέρβαροι έχουν κρυμμένο λίπος στο εσωτερικό των οστών τους, που θα μπορούσε να τα κάνει πιο αδύναμα και επιρρεπή σε κατάγματα. Η ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ της Βοστώνης έκανε σαρώσεις στο σώμα σε 106 παχύσαρκους, αλλά και υγιείς άνδρες και γυναίκες με μαγνητικούς τομογράφους. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Radiology αποκάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι φέρουν λίπους σε κρυφά σημεία, όπως το ήπαρ, τους μυς και το μυελό των οστών, καθώς και την κοιλιά, τους γοφούς ή τους μηρούς.

Ο μυελός των οστών είναι το σημείο όπου ζουν οι οστεοβλάστες, δηλαδή τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό νέου οστού. Εάν λοιπόν στο μεγαλύτερο τμήμα του μυελού των οστών υπάρχουν λιποκύτταρα, αυτά θα αποδυναμώσουν τα οστά, όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας , Δρ Μιρέλα Μπρεντέλα.

"Αν έχετε μια σπονδυλική στήλη που είναι γεμάτη με λίπος, δεν πρόκειται να είναι τόσο ισχυρή.Η παχυσαρκία θεωρούνταν κάποτε ότι είναι προστατευτική έναντι της οστικής απώλειας. Έχουμε διαπιστώσει όμως ότι αυτό δεν είναι αλήθεια ", επεσήμανε η Δρ. Μπρεντέλα.

Δεδομένου λοιπόν ότι κανένας από εμάς δεν μπορεί να επιλέξει πού θα “βάλει” κιλά, η μόνη απάντηση είναι να μείνουμε αδύνατοι, λένε οι ερευνητές.