Μαύρισμα…η νικοτίνη του δέρματος

Ένας στους επτά ανθρώπους συνεχίζει το σολάριουμ, παρά την διάγνωση καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Γέιλ. "Η κατάσταση μπορεί να είναι ανάλογη με εκείνη των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα οι οποίοι συνεχίζουν να καπνίζουν μετά τη διάγνωση," είπε η επικεφαλής της έρευνας Μπρέντα Κάρτμελ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όπως ο καπνός είναι εθιστικός, έτσι μερικοί ασθενείς εξαρτώνται από το μαύρισμα.

Τα κρεβάτια τεχνητού μαυρίσματος εκπέμπουν έως και 15 φορές περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) από τον ήλιο, η οποία βλάπτει σοβαρά τα βαθιά στρώματα του δέρματος.

Η νέα μελέτη περιελάμβανε 178 άτομα που είχαν διαγνωστεί με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα - μια αργή ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος που μπορεί να αφαιρεθεί, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο για μετέπειτα καρκίνους του δέρματος - πριν από την ηλικία των 40. Από αυτούς, οι 26 ανέφεραν ότι είχαν πάει για τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) τουλάχιστον μία φορά κατά το παρελθόν έτος , ενώ ορισμένοι από αυτούς είχαν πάει πάνω από 20 φορές. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν συμπτώματα εξάρτησης, όπως αίσθημα ενοχής για το μαύρισμα ή ότι το μαύρισμα ήταν η πρώτη τους σκέψη το πρωί.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του φωτός μπορεί να είναι εθιστική . "Αν πάρετε τα κύτταρα του δέρματος ανθρώπων που εκτίθενται σε υπεριώδες φως, θα δείτε πώς παράγουν ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευτυχίας όπως λέγονται", εξήγησε η Δρ. Κάρτμελ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όπως η νικοτίνη, έτσι και το μαύρισμα μπορεί να είναι εθιστικό. Αλλά σε αντίθεση με τον καπνό του τσιγάρου, το οποίο έχει απαγορευτεί σε πολλούς δημόσιους χώρους, το εσωτερικό μαύρισμα βλάπτει μόνο το άτομο και δεν υπάρχει παθητικό μαύρισμα, κάτι ανάλογο με το παθητικό κάπνισμα.