Ασκηθείτε άφοβα στη ζέστη!

Όσοι επιλέγουν την άσκηση στην ύπαιθρο, μπορούν να την συνεχίσουν άφοβα ακόμα και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, σύμφωνα με τους ειδικούς της άσκησης.

“Τα υγιή άτομα χρειάζονται 10 έως 14 ημέρες για να εγκλιματιστούν πλήρως στην άσκηση στη ζέστη», είπε ο δρ. Σέντρικ Μπράιαντ, διευθύνων σύμβουλος Αμερικανικού Συμβουλίου για την άσκηση και προσέθεσε ότι «Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ασκούνται σε θερμότητα."

Τα άτομα που αθλούνται στην ζέστη ιδρώνουν πιο γρήγορα και ο ιδρώτας είναι πιο αραιός. Επίσης μειώνεται ο κίνδυνος για αφυδάτωση βελτιώνεται ο καρδιακός ρυθμός.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 25% των ατόμων που δεν έχουν εγκλιματιστεί δεν ανέχονται την ζέστη, ενώ μετά τον εγκλιματισμό το ποσοστό αυτό πέφτει στο 2%.

Μια έκθεση του 2011 από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξε ότι περίπου 6.000 άτομα το χρόνο αναζητούν θεραπεία έκτακτης ανάγκης για τις ασθένειες θερμότητας που υπέστησαν παίζοντας αθλήματα ή συμμετέχοντας σε άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο ύπαιθρο.

Όσο εγκλιματιζόμαστε στην φυσιολογικές απαιτήσεις της υψηλής θερμοκρασίας, καλό είναι να μετριάζουμε την ένταση της προπόνησης , αναφέρουν οι ειδικοί στην έρευνα.

Για παράδειγμα, το τρέξιμο στην θερμότητα είναι δύσκολο, γιατί το αίμα έχει δύο αντικρουόμενα συμφέροντα - την παροχή εργασίας στους μυς και να πηγαίνει στο δέρμα για να δροσίσει το σώμα προς τα κάτω. Έτσι η καρδιά μας αυξάνει την ταχύτητα της για να αντλήσει περισσότερο αίμα. "Δεν απαγορεύεται το τρέξιμο απλά δεν χρειάζεται να τρέχετε γρήγορα σε ζεστές συνθήκες», επεσήμανε ο Δρ. Μπράιαντ.

Τέλος, εξήγησε ότι δυστυχώς τα οφέλη του εγκλιματισμού στην θερμότητα χάνονται πολύ γρήγορα. «Για κάθε δύο μέρες που ένα άτομο απέχει από την έκθεση σε θερμότητα, χάνεται μία μέρα εγκλιματισμού. Έτσι, μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες είστε πίσω στην εκκίνηση ", εξήγησε ο Δρ. Μπράιαντ.