Tο πρώτο υψηλής ανάλυσης 3D ψηφιακό μοντέλο του ανθρώπινου εγκεφάλου που ονομάζεται "Μεγάλος Εγκέφαλος" (Big Brain), δημιούργησαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ. Πρόκειται για τη λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα τρισδιάστατη ψηφιακή χαρτογράφηση του εγκεφάλου, που επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν χαρακτηριστικά μικρότερα και από μια τρίχα του κεφαλιού.
Το νέο ψηφιακό μοντέλο του εγκεφάλου απεικονίζει χαρακτηριστικά διαστάσεων έως 20 μικρομέτρων, δηλαδή σχεδόν όσο οι διαστάσεις των περίπου 80 δισεκατομμυρίων εγκεφαλικών κυττάρων .
Η δημιουργία του "χάρτη" του ανθρώπινου εγκέφαλου χρειάστηκε δέκα χρόνια και δημιουργήθηκε με πρότυπο τον εγκέφαλο μιας γυναίκας που είχε πεθάνει σε ηλικία 65 ετών. Ο εγκέφαλός της τεμαχίστηκε σε πάνω από 7.400 τμήματα, τα οποία αφού χρωματίστηκαν με τις κατάλληλες ουσίες, "σκαναρίστηκαν" με ειδικά προγράμματα υπολογιστών και μετά έγινε η ψηφιακή ανακατασκευή του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ψηφιακό αυτό μοντέλο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για τους νευροεπιστήμονες, με σκοπό την καλύτερη παρατήρηση των δομών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη νόηση, τα συναισθήματα, την ομιλία, τη γήρανση και τις διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Ο "Μεγάλος Εγκέφαλος" εντάσσεται στο πλαίσιο του συνεχώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος διεθνώς για την έρευνα στις νευροεπιστήμες. Φέτος τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με ένα δισεκατομμύριο ευρώ, για τουλάχιστον μια δεκαετία, το φιλόδοξο ερευνητικό Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Εγκεφάλου, το οποίο συντονίζει ο κορυφαίος νευροεπιστήμονας Χένρι Μάρκραμ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λωζάνη.