Γυναίκες που εκτίθεντο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ΗΠΑ διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν ένα παιδί με αυτισμό, σε σχέση με άλλες που ζούσαν σε περιοχές με λιγότερη ρύπανση, επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Environmental Health Perspectives.
Πρόκειται για την πρώτη εθνική μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ του αυτισμού και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υπογραμμίζουν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (HSPH) στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης.
"Η έρευνά μας προκαλεί ανησυχίες γιατί δείχνει ότι, ανάλογα με τον τύπο του ρύπου, από 20 έως 60% των γυναικών που μετείχαν στη μελέτη ζούσαν στις περιοχές όπου ο κίνδυνος αυτισμού ήταν υψηλός", σχολιάζει η Αντρέα Ρόμπερτς, ερευνήτρια του HSPH.
Οι γυναίκες οι οποίες, στη διάρκεια της κύησης, διέμεναν σε περιοχές όπου καταγράφονταν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σωματιδίων αιθάλης και υδραργύρου στην ατμόσφαιρα, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν αυτιστικό παιδί σε σχέση με αυτές που ζούσαν σε περιοχές όπου το ποσοστό των ρύπων αυτών ήταν μικρότερο.
Τα σωματίδια αιθάλης πετρελαίου, μολύβδου, μαγγανίου, χλωριούχου μεθυλενίου και άλλων ρύπων είναι γνωστό ότι πλήττουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και την ανάπτυξη του παιδιού.
Δύο προγενέστερες μελέτες έχουν ήδη δείξει μια σχέση ανάμεσα στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση εγκύων και αυτιστικών παιδιών, αλλά οι μελέτες αυτές είχαν αναλύσει δεδομένα που είχαν ληφθεί μόνο από τρεις περιοχές των ΗΠΑ.