Η υπερβολική χρήση αλκοόλ, μας κρατάει… ξύπνιους !

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ χωρίς μέτρο σχετίζεται με συμπτώματα αϋπνίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του John Hopkins University έδειξαν ότι, συνολικά, το 26,2 % των συμμετεχόντων είχαν δύο ή λιγότερες ημέρες ευκαιριακής και άμετρης κατανάλωσης αλκοόλ την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, και 3,1 %  είχαν περισσότερες από δύο ημέρες την εβδομάδα, κατά μέσο όρο. Όσοι έπιναν πολύ περισσότερες από δύο μέρες την εβδομάδα είχαν κατά 84 % μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα αϋπνίας σε σύγκριση με τους μη-πότες.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικού SLEEP, συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα ηλικία άνω των 55 ετών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τον αριθμό των ημερών κατά τις οποίες είχαν "τέσσερα ή περισσότερα ποτά σε μια περίσταση" κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες. Οι απαντήσεις τους χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του μέσου αριθμού ημερών κατανάλωσης αλκοόλ ανά εβδομάδα και αποτέλεσαν δείκτη πρόβλεψης.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης τη συχνότητα δυσκολίας έλευσης του ύπνου, το πρόβλημα να παραμείνουν κοιμισμένοι, την δυσκολία να ξυπνήσουν πολύ νωρίς ή να αισθάνονται κουρασμένοι το πρωί. Όσοι ανέφεραν ότι βίωσαν αυτές τις καταστάσεις "τις περισσότερες φορές" θεωρήθηκαν ότι έχουν ένα σύμπτωμα αϋπνίας, το οποίο χρησίμευσε για την διεξαγωγή των αποτελεσμάτων της έρευνας.

"Οι γιατροί και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα αλκοόλ , ειδικά στους ασθενείς που αναφέρουν κακή ποιότητα ύπνου και συχνές", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Canham.