Η ηλιοθεραπεία…θεραπεία για το άσθμα

Η ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται να δρα ευεργετικά στους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μια ομάδα ερευνητών από το King s College του Λονδίνου κατέδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ,λόγω μειωμένης έκθεσης στον ήλιο επιδεινώνουν τα συμπτώματα των ασθματικών ασθενών. Συγκεκριμένα οι ερευνητές, διερεύνησαν την επίδραση της βιταμίνης D σε μια χημική ουσία στο σώμα που ονομάζεται ιντερλευκίνη-17, η οποία αποτελεί ζωτικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση των μολύνσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology, όταν προστέθηκε σε δείγματα αίματος 28 ασθενών βιταμίνη D, “έριξε” τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-17. Η ομάδα τώρα διεξάγει κλινικές δοκιμές για να δει εάν η βιταμίνη D θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος, ειδικά σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία με στεροειδή , δεδομένου ότι παράγουν επτά φορές περισσότερο ιντερλευκίνης-17 από ό, τι άλλοι ασθενείς.

“Πιστεύουμε ότι η θεραπεία με την χορήγηση βιταμίνης D σε ασθενείς με άσθμα θα μπορούσε να κάνει τους ασθενείς που είναι ανθεκτικοί στα στεροειδή να ανταποκρίνονται καλύτερα στην θεραπεία ή αυτούς που μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το άσθμα τους να παίρνουν λιγότερα φάρμακα", επεσήμανε ο καθηγητής Catherine Hawrylowicz.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι άνθρωποι με άσθμα ανησυχούν ιδιαίτερα για τις παρενέργειες των φαρμάκων τους, έτσι εάν η βιταμίνη D αποδειχθεί ότι μειώνει την ποσότητα των φαρμάκων που απαιτείται, αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και στην ποιότητα ζωής των ασθενών.