Αναγνώριση και θαυμασμό προκάλεσε η αποκάλυψη της ίδιας της Αντζελίνας Τζολί ότι προχώρησε οικειοθελώς σε προληπτική μαστεκτομή καθώς είχε πολύ υψηλό κίνδυνο να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού. Ωστόσο δημιούργησε και μεγάλη αγωνία και έβαλε σε σκέψη εκατομμύρια γυναίκες: μήπως πρέπει να το κάνω κι εγώ.
Σε συνέχεια της επιστολής Τζολί, οι New York Times, δημοσιοποίησαν μια άγνωστη πλευρά του κλάδου της υγείας: εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο ζητούν προληπτική μαστεκτομή υπό το φόβο του καρκίνου στο στήθος ή τις ωοθήκες τους.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί όμως χρειάζεται ψυχραιμία καθώς κάποιες φορές, το μόνο αποτέλεσμα τελικά είναι ένας άσκοπος ακρωτηριασμός.
Η Τζολί δεν είχε το σύνηθες ποσοστό κινδύνου που έχει η μέση γυναίκα. Το ποσοστό κινδύνου να προσβληθεί από τη νόσο άγγιζε το 87% έναντι του 12% που είναι το ποσοστό για τη μέση γυναίκα.
Η διάσημη ηθοποιός είχε μια γονιδιακή μετάλλαξη, γνωστή ως BRCA1. Είχε χάσει τη μητέρα της όταν εκείνη ήταν μόλις 56 ετών. Οι γυναίκες που έχουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη έχουν περίπου 56% πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Στην Τζολί λόγω και άλλων γονιδίων ήταν ακόμη πιο αυξημένος.
Η εξέταση που απαιτείται για τον εντοπισμό του προβληματικού γονιδίου στοιχίζουν περίπου 3.000 δολάρια, κόστος δυσβάσταχτο για τις περισσότερες γυναίκες.
Οι γιατροί εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Συνιστούν στις γυναίκες να σκεφτούν πρώτα από όλα αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου: αν έχουν κοντινές συγγενείς με κρούσματα καρκίνου, ειδικά πριν την ηλικία των 50 ετών. Ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος είναι τις περισσότερες φορές αρκετός. Η επιστήμη έχει προχωρήσει και συχνά οι γυναίκες δεν χρειάζονται μαστεκτομή ακόμη και αν έχουν προσβληθεί από καρκίνο εφόσον αυτός βρίσκεται σε πρώιμα στάδια.
Εφόσον έχετε ανησυχία, είναι καλό να μιλήσετε με το γιατρό σας ή κάποιο ειδικό. Και αν χρειαστεί, η θαρραλέα απόφαση είναι ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Αλλά κάποιες φορές η πρόληψη και όχι οι δραστικές λύσεις είναι η καλύτερη θεραπεία.