Αντισύλληψη ανάγκης το “χάπι της επόμενης μέρας”

Λύση έκτακτης ανάγκηςθεωρείται το “χάπι της επόμενης μέρας” που προσφέρει αντισύλληψη μόνο σε περιπτώσεις που υπήρξε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη για την πρόληψη μιας πιθανής και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Το χάπι περιέχει προγεσταγόνο το οποίο δρα μέσω της καθυστέρησης ή της πρόληψης της ωορρηξίας και της γονιμοποίησης, εάν η σεξουαλική επαφή έλαβε χώρα πριν την ωορρηξία όπου πιθανότητες γονιμοποίησης είναι περισσότερες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο ενδομήτριο που δυσκολεύουν την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. 

Το χάπι λαμβάνεται δια στόματος και καλό θα είναι να ληφθεί εντός 24 ωρών μετά την σεξουαλική επαφή και όχι αργότερα από 72 ώρες για να είναι πιο αποτελεσματικό.  Περίπου 12-16 ώρες μετά την λήψη του πρώτου δισκίου , θα πρέπει να ληφθεί και ένα δεύτερο δισκίο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χάπι της επόμενης μέρες μπορεί να χορηγείται όσο συχνά χρειάζεται προκείμενου να προληφθεί μια ανεπιθύμητη κύηση καθώς δεν κρύβει σοβαρούς ιατρικούς κινδύνους. Ωστόσο η επανειλημμένη χρήση του μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο της περιόδου προκαλώντας καθυστέρηση της έμμηνου ρήσεως ή ακόμα μετά την αντισύλληψη ανάγκης μπορεί να εμφανιστεί μια αιμορραγία πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου. Επίσης όπως σε κάθε δισκίο, υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ανεπιθύμητων παρενεργειών όπως ζάλη, ναυτία, έμετος και αίσθημα κόπωσης , που εάν εμφανιστούν μειώνουν την αποτελεσματικότητα της αγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί, το “Χάπι της επόμενης μέρας” δεν προσφέρει προστασία από την κύηση εάν ακολουθήσουν και άλλες επαφές χωρίς προφύλαξη και έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες μέθοδοι αντισύλληψης, όπως τα προφυλακτικά , το διάφραγμα , τα αντισυλληπτικά χάπια κλπ.