Μπορεί οι διάσημοι όπως οι ηθοποιοί ή οι αθλητές, να απολαμβάνουν μια λαμπερή ζωή, ωστόσο φαίνεται ότι δεν διαρκεί πολύ... Σύμφωνα με νέα αυστριαλιανή έρευνα ζουν πολύ λιγότερο συγκριτικά με το μέσο άνθρωπο.
Ερευνητές των πανεπιστημίων του Κουίνσλαντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές ιατρικό περιοδικό “QJM: An International Journal of Medicine”, μελέτησαν 1.000 νεκρολογίες διάσημων προσώπων κατά την περίοδο 2009-2011.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί καθώς και οι διάσημοι αθλητές, πέθαναν νέοι σε μέση ηλικία 77,2 ετών.
Από την άλλοι διάσημες προσωπικότητες όπως συγγραφείς, συνθέτες και άλλοι καλλιτέχνες που δεν δίνουν παραστάσεις, πέθαναν στα 78,5 τους, οι επιστήμονες, ιστορικοί και οικονομολόγοι στα 81,7, ενώ οι φημισμένοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και στρατιωτικοί έζησαν έως τα 83 τους κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι όγκοι στον πνεύμονα ήταν η πιο συχνή αιτία θανάτου στους καλλιτέχνες,
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι μελέτη δεν παρέχει πειστικές απαντήσεις, εγείρει όμως ερωτήματα σχετικά με το κόστος της φήμης στο προσδόκιμο ζωής, όπως το αν ένας διάσημος έχει περισσότερο στρες, υιοθετεί πιο ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως κάπνισμα, αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών ή αν βιώνει έντονη ψυχολογική πίεση για να ανταποκριθεί στην δημόσια εικόνα τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές που τελικά κοστίζουν την ζωή των αστέρων.
“Ανεξάρτητα από τον λόγο που οι διάσημοι ζουν λιγότερο, τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρηθούν ως προειδοποίηση για την υγεία των νέων που φιλοδοξούν να γίνουν αστέρια", δήλωσε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Επστάιν.