Κοιμηθείτε σαν πουλάκια..για γερή καρδιά

Οι διαταραχές στον ύπνο μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά μας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal. 
 
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας,  μελέτησαν 50.000 ανθρώπους για περισσότερο από 10 χρόνια , ηλικίας 20-89 ετών. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι όσοι άνθρωποι έπασχαν από αϋπνίες ή ξυπνούσαν συχνά κατά την διάρκεια της νύχτας, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια. 
 
Σε αυτή την κατάσταση οι μύες της καρδιάς δεν λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντλήσουν αίμα και να το μεταφέρουν με την σωστή πίεση σε όλο το σώμα. Οι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια νιώθουν εξαντλημένοι κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με δύσπνοια γεγονός που δυσκολεύει τον ύπνος τους. Ωστόσο η νέα μελέτη, κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν  έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. 
 
Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες του στρες που μπορεί να βλάψουν την καρδιά. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός που συνδέει την καρδιακή ανεπάρκεια με τον κακής ποιότητας ύπνο. “Η αξιολόγηση των διαταραχών του ύπνου, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για να προλάβουμε την καρδιακή ανεπάρκεια”, δήλωσε ο δρ. Λάουγκσταντ. 
 
Τέλος, οι ειδικοί επεσήμαναν ότι αλλάζοντας μερικές συνήθεις της καθημερινότητας όπως καλή διατροφή, αποφυγή καφεΐνης και λιπαρών γευμάτων το βράδυ ή απολαμβάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, μπορεί να βοηθήσουν να κοιμηθούμε σαν πουλάκια.