Σε αμφισβήτηση τίθεται η μέχρι τώρα διατροφική οδηγία, ότι τα λαχανικά κάνουν καλό στην καρδιά, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “British Journal of Medicine”.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του North Carolina School of Medicine κατέδειξε ότι η αντικατάσταση κορεσμένων ζωικών λιπαρών με πολυακόρεστα Ω6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λαχανικά, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. “Τα ευρήματα αυτά τονίζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει επανεκτίμηση της παγκόσμιας διατροφικής οδηγίας υποκατάστασης των κορεσμένων λιπαρών από Ω6 πολυακόρεστα λιπαρά”, τόνε η επικεφαλής της έρευνας, Νταίζυ Ζαμόρα.
Το λινελαϊκό οξύ αποτελεί μια από τις βασικότερες κατηγορίες των Ω6 πολυακόρεστων λιπαρών. Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 500 ανθρώπους, ηλικίας 30-59 ετών, που πρόσφατα υπέστησαν ένα επεισόδιο στεφανιαίας νόσου, είτε έμφραγμα, είτε επεισόδιο στηθάγχης. Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκε η οδηγία να μειώσουν κατά 10% την πρόσληψη ζωικών λιπαρών στην ημερήσια πρόσληψη τροφής, και να αυξήσουν κατά 15% την πρόσληψη λινελαϊκού οξέως για διάρκεια 39 μηνών.
Στη συνέχεια, από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, φάνηκε ότι όσοι είχαν αυξήσει το λινελαϊκό οξύ είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή ή από στεφανιαία νόσο συγκριτικά με την άλλη ομάδα, που δεν άλλαξε τις διατροφικές της συνήθειες.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε παλαιότερη μελέτη που είχε γίνει για την ευεργετική δράση των λαχανικών στην καρδιακή λειτουργία, έλειπε η παράμετρος του λινελαϊκού οξέως, και καλό θα είναι η σημερινή μελέτη να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική διαμόρφωση της διατροφικής οδηγίας σε ασθενείς, που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.