Το φως που διαπερνά το σώμα μας είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των ματιών μας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και από το Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων στο Σινσινάτι , σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, ανακάλυψαν ότι τα έμβρυα των ποντικιών που αναπτύχθηκαν σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού, είχαν προβλήματα όρασης. Ακόμα και το μηδαμινό φως που διαπερνούσε την μήτρα των ποντικιών, φάνηκε να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων των ματιών.
Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα εξέτασε ποντίκια σε κατάσταση εγκυμοσύνης, υποβάλλοντας τα σε συνθήκες σκοταδιού για να ανακαλύψουν πώς το φως επιδρά στην ανάπτυξη των ματιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature, φάνηκε ότι η έλλειψη του φωτός επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων του ματιού των εμβρύων. Σε φυσιολογικές συνθήκες, κατά την διάρκεια ανάπτυξης του εμβρύου, δημιουργείται ένα σύστημα αιμοφόρων αγγείων που ονομάζεται αγγείωση του υαλοειδούς, το οποίο τροφοδοτεί τον αμφιβληστροειδή κατά την ανάπτυξη του. Μετά την ολοκλήρωση του αμφιβληστροειδή, η αγγείωση του υαλοειδούς υποχωρεί για να μην παρεμποδίζεται την όραση.
Ο μηχανισμός αυτός, ωστόσο, δεν φάνηκε να λειτουργεί σωστά, στα έμβρυα των ποντικιών που αναπτύσσονταν στο σκοτάδι. Όπως σημείωσαν οι επιστήμονες , το πιο σημαντικό διάστημα για την έκθεση στο φως ήταν οι πρώτες 16 μέρες της κύησης των ποντικιών , μια περίοδος που αντιστοιχεί στο πρώτο τρίμηνο της ανθρώπινης εγκυμοσύνης. “ Δεν μιλάμε για κάτι ανεπαίσθητο, αλλά για έναν πολύ σημαντικό παράγοντα που επιδρά στην ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς, που απαιτεί ακόμα και μηδαμινό φως να διαπεράσει το σώμα μας” , ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λανγκ του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι.
Τα ευρήματα της μελέτης αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη προς τους ερευνητές οι οποίοι όμως θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, έτσι ώστε η ανακάλυψη αυτή να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα στην κατανόηση και θεραπεία των οφθαλμολογικών παθήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων του ματιού.