Η κατάχρηση βιταμίνης C σχετίζεται με την εμφάνιση καταρράκτη

Όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές δράσεις της βιταμίνης C. Ιδανικά, θα πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω των τροφών, όμως και η χρήση 500 ή 1000 mg της βιταμίνης αυτής με τη μορφή συμπληρώματος, φαίνεται ότι βοηθά σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μάλιστα, πολλά πανεπιστημιακά νοσοκομεία κατά καιρούς έχουν συστήσει τη λήψη των συμπληρωμάτων αυτών, ως έναν από τους βασικούς τρόπους πρόληψης της γρίπης ή άλλων ιώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όμως, η καθημερινή χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καταρράκτη, ιδίως όσο περνούν τα χρόνια. Ευρήματα παλαιότερης μελέτης από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, τα οποία όμως θεωρούνται αρκετά αξιόπιστα, συσχετίζουν την υπερκατανάλωση βιταμίνης C με τον αυξημένο κίνδυνο καταρράκτη στις γυναίκες. Οι συγγραφείς της μελέτης διευκρινίζουν ότι η αύξηση κινδύνου για καταρράκτη καταγράφηκε μόνο στις γυναίκες, που έπαιρναν την βιταμίνη C από συμπληρώματα διατροφής, και όχι από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Όπως παρατηρήθηκε, οι γυναίκες που εμφάνισαν καταρράκτη με το πέρασμα των χρόνων, είχαν δηλώσει σε ποσοστό που ξεπερνάει το 59% ότι έπαιρναν κάποιο είδος διατροφικού συμπληρώματος και κυρίως βιταμίνης C . Η βιταμίνη C υπήρχε σε όλες τις περιπτώσεις καθώς ακόμα και αυτές που έπαιρναν σκευάσματα πολυβιταμινών, έμμεσα λάμβαναν περισσότερα από 60 mg βιταμίνη C τα οποία περιέχονταν στα σκευάσματα αυτά. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η συσχέτιση αυτή χρειάζεται περεταίρω διερεύνηση και δηλώνουν για μία ακόμη φορά ότι η κατάχρηση των συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών κάποιες φορές μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι οι βιταμίνες καλό είναι να λαμβάνονται μέσω των τροφών και όχι από συμπληρώματα διατροφής.