Δραματική μείωση της κατανάλωσης λαχανικών
Η διατροφή μας χειροτέρεψε πολύ λόγω της κρίσης. Αυτή θα ήταν μια πρόταση που θα μπορούσε να στέκει με βάση τα στοιχεία. Αλλά, δεν φαίνεται να είναι ακριβώς έτσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα τη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στην Ελλάδα της Οικονομικής Κρίσης, οι Έλληνες, με την κρίση, δεν επέστρεψαν στη παραδοσιακή τους διατροφή αλλά συνέβη το αντίθετο.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι Έλληνες έχουν στραφεί στα fast food, ξοδεύοντας 6, 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τέτοια τρόφιμα!
Επιπλέον, η κρίση έχει δημιουργήσει μια αγορά με φτηνά, κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα, τα οποία συχνά προωθούνται ως «παραδοσιακά» ενώ παράγονται με φοινικέλαιο και άλλες πρώτες ύλες χαμηλής διατροφικής αξίας, όπως τόνισαν οι επιστήμονες.
Η μεσογειακή διατροφή είναι ξεχασμένη πλέον στη χώρα μας!
Η κατανάλωση του οποίου έχει αυξηθεί κατά 260%. Η κατανάλωση λαχανικών έχει μειωθεί δραστικά και ακόμη περισσότερο με τη κρίση. Πολλοί Έλληνες καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, προέρχονται από κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό όμως δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τα οικονομικά αφού τα λαχανικά παραμένουν μια πολύ οικονομική επιλογή διατροφής.
Όπως ανέφερε στην ημερίδα η Έλενα Παραβάντη, RDN διατροφολόγος, σύμβουλος Μεσογειακής διατροφής, οι Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν την παραδοσιακή διατροφή τους από τη δεκαετία του ’60. «Είχαμε το πρότυπο μεσογειακής διατροφής για την υγεία και την αειφορία», δήλωσε η κ. Παραβάντη. Η διατροφή τότε, βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα λαχανικά και ελαιόλαδο και περιστασιακά περιελάμβανε κρέας.
Κάτι που θα μπορούσε ίσως να ερμηνεύσει αυτό το φαινόμενο είναι ότι η διατροφή σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την παχυσαρκία, είναι η τελευταία προτεραιότητα του κράτους, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η οικονομική επιβάρυνση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών αυξάνεται συνέχεια.
Επιπλέον, τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν δημόσια ασφάλιση υγείας, ενώ 3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.
Την ημερίδα με θέμα τη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στην Ελλάδα της Οικονομικής Κρίσης, που οργάνωσαν το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του ίδιου πανεπιστημίου.