Τι δείχνει επιστημονική έρευνα για τα συμπληρώματα ζωής
Όχι μόνον μπορεί να μην μας είναι χρήσιμα αλλά μπορεί να κρύβουν και κινδύνους για την υγεία και τη ζωή μας τα συμπληρώματα διατροφής και συγκεκριμένα τα συμπληρώματα ασβεστίου. Όπως δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "Journal of American Heart Association", οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας πλάκας στις αρτηρίες τους και, συνεπώς, κίνδυνο εμφράγματος ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος.
Ωστόσο, όπως δείχνει η έρευνα, ο κίνδυνος αφορά μόνο τα συμπληρώματα ασβεστίου σε μορφή χαπιών. Αντίθετα, όσοι λαμβάνουν πρόσθετο ασβέστιο μέσω των τροφών, δεν έχουν παρόμοιο πρόβλημα, ενώ είναι πιθανό να έχουν και μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με την μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής καρδιολογίας Έριν Μίχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 2.700 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 84 ετών.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για την ποσότητα ασβεστίου που έπαιρναν μέσω της διατροφής τους και των ειδικών συμπληρωμάτων, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν σε δύο αξονικές αγγειογραφίες για την μέτρηση της πλάκας ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες τους (οι δύο εξετάσεις έγιναν με χρονική απόσταση δέκα ετών).
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν τα περισσότερα συμπληρώματα ασβεστίου (πάνω από 1.400 μιλιγκράμ τη μέρα) από τροφές ή από συνδυασμό τροφών και συμπληρωμάτων, είχαν 27% μειωμένη πιθανότητα να διαθέτουν αρτηρίες με πλάκες ασβεστίου, σε σχέση με όσους έπαιρναν το λιγότερο συνολικό ασβέστιο (κάτω από 400 μιλιγκράμ ημερησίως). Όσοι έπαιρναν πάνω από 1.000 μιλιγκράμ ασβεστίου τη μέρα μόνο μέσω των τροφών, επίσης δεν είχαν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Όμως όσοι έπαιρναν μόνο συμπληρώματα ασβεστίου, είχαν κατά μέσο όρο 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αρτηριακές πλάκες σε διάστημα δεκαετίας, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου τέτοια συμπληρώματα.
Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι διαπίστωσαν απλώς μια συσχέτιση ανάμεσα στα συμπληρώματα ασβεστίου και στις αρτηριακές πλάκες και δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα πρώτα ευθύνονται άμεσα για τις δεύτερες. Πάντως μια προηγούμενη σουηδική μελέτη του 2012 είχε βρει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Συχνά τα συμπληρώματα ασβεστίου λαμβάνονται από ανθρώπους, συνήθως μεσήλικες ή ηλικιωμένους, κυρίως γυναίκες, με πρόβλημα οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης.