Μνήμες παλαιών παθήσεων αποθηκεύονται στο DNA

Μια πολλά υποσχόμενη τεχνική για την ανάλυση, την παρακολούθηση και τη θεραπεία φλεγμονών και ασθενειών

Ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο στην ιατρική επιστήμη ανοίγει το επίτευγμα Αμερικανών επιστημόνων που κατάφεραν να αποθηκεύσουν και να καταγράψουν πολύπλοκες μνήμες στο DNA ανθρώπινων κυττάρων. Αυτό το νέο επίτευγμα τους επιτρέπει να να ανακαλούν τις «μνήμες» περασμένων συμβάντων, όπως η φλεγμονή ή κάποια λοίμωξη.

Η νέα αυτή τεχνική επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης της φλεγμονής, της λοίμωξης ή του καρκίνου.

Πρόκειται για ένα σύστημα αποθήκευσης αναλογικής μνήμης, το πρώτο που μπορεί να καταγράψει τόσο τη διάρκεια, όσο και την ένταση παρελθόντων γεγονότων στα ανθρώπινα κύτταρα. Έτσι οι επιστήμονες θα μπορούν να μελετούν πώς τα κύτταρα διαφοροποιούνται σε διαφορετικούς ιστούς κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, πώς βιώνουν το στρες των περιβαλλοντικών συνθηκών και πώς υφίστανται γενετικές αλλαγές που καταλήγουν σε ασθένειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τίμοθι Λου, αναπληρωτή καθηγητή των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Βιολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, καθώς επίσης επικεφαλής της Ομάδας Συνθετικής Βιολογίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science". «Τροποποιήσαμε τα ανθρώπινα κύτταρα έτσι ώστε να μπορούν να καταγράφουν την ιστορία τους», δήλωσε ο Λου.

Σε πρώτη φάση, η μέθοδος θα αξιοποιηθεί για την μελέτη της συμπεριφοράς ανθρωπίνων κυττάρων, ιστών και τροποποιημένων οργάνων. Προγραμματίζοντας τα κύτταρα να καταγράφουν πολλαπλά συμβάντα, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να παρακολουθούν καλύτερα την εξέλιξη της φλεγμονής, της λοίμωξης ή του καρκίνου.