Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν εξαρτημένοι από το αλκοόλ τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. Αν κάποιος προσπαθούσε να παρομοιάσει το αλκοόλ θα έλεγε ότι αυτό μοιάζει με ένα εθιστικό υπνωτικό χάπι , το οποίο “καταστέλλει” το κεντρικό νευρικό σύστημα, προσφέροντας μας , αίσθημα χαλάρωσης.
Πρόσφατες διαπιστώσεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι η χρήση αλκοόλ επιδρά άμεσα στον εγκέφαλο. Το αν θα εμφανίσουμε βραχυπρόθεσμα συμπτώματα, εξαρτάται από την ποσότητα που θα καταναλώσουμε και αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όπως έχει παρατηρηθεί, ο άνθρωπος που πίνει διαπιστώνει ότι έχει υπερβεί το όριο όταν η ομιλία του γίνεται αργή και διακοπτόμενη , χάνει την συγκέντρωσή του, αισθάνεται αστάθεια, αξιώνει την προσοχή των άλλων και τους κρίνει, νυστάζει και χάνει κάθε αναστολή. Αυτά μπορεί να συμβαίνουν σε έναν άνθρωπο που έχει πιει ελάχιστα, αλλά αισθάνεται μεθυσμένος. Αντίθετα ένας άλλος που έχει πιει πολύ και δεν μεθάει , μπορεί να πιστεύει ότι το αλκοόλ λειτουργεί για αυτόν ως ένα ήπιο μυοχαλαρωτικό χάπι, καθώς τον κάνει να αισθάνεται πιο άνετα, να γίνεται πιο κοινωνικός και ομιλητικός αλλά και πιο διασκεδαστικός με τους άλλους. Οι επιστήμονες τονίζουν, ότι τα όρια του αλκοολισμού, είναι δυσδιάκριτα από άνθρωπο σε άνθρωπο και για αυτό επιμένουν να συνιστούν την αποφυγή αλκοόλ πριν από την οδήγηση αλλά και οποιαδήποτε άλλη νοητική ή σωματική δραστηριότητα , η οποία απαιτεί αντανακλαστικά και συγκέντρωση.
Όσον αφορά στο ερώτημα πότε κάποιος εθίζεται στο αλκοόλ, τα κριτήρια είναι τα εξής: όταν αποκτά μια ισχυρή σχέση με το ποτό, το οποίο μπορεί να ξεκινάει και από τις πρωινές ώρες , για να μειώσει το σύνδρομο στέρησης , όταν σταδιακά χάνεται ο έλεγχος για τις ποσότητες του αλκοόλ που καταναλώνει και όταν “χτίζει” τον τρόπο ζωής του γύρω από το ποτό.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις το αλκοόλ δεν σχετίζονται απαραίτητα με την μέθη. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να πίνουν καθημερινά , αλλά επειδή δεν μεθούν, θεωρούν τους εαυτούς τους μη εξαρτημένους από το αλκοόλ. Πάντως σήμερα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συστηματική χρήση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, σχετίζεται με την κίρρωση του ήπατος , την κατάθλιψη, την ανικανότητα, τον διαβήτη, την αυξημένη αρτηριακή πίεση αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ενός εμβρύου του οποίου η μητέρα πίνει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.