Τα επεξεργασμένα τρόφιμα καταστρέφουν την μνήμη

Τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με απώλεια μνήμης, σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη. 

Τα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τη γεύση, την υφή και τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και είναι γνωστό ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ωστόσο μια νέα μελέτη κατέδειξε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε τρανς λιπαρά, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα μνήμης των ανδρών ηλικίας κάτω των 45 ετών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ανέλυσαν στοιχεία από 1.018 άνδρες και γυναίκες που κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης.
Κατά μέσο όρο, οι άνδρες ηλικίας 45 ετών και κάτω, ήταν σε θέση να θυμηθούν 86 λέξεις στα τεστ. Αλλά για κάθε επιπλέον γραμμάριο τρανς λιπαρών που κατανάλωναν κάθε μέρα, η απόδοσή τους μειωνόταν κατά 0,76 λέξεις.

Προηγούμενη έρευνα από την ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών έτειναν να είναι περισσότερο επιθετικοί. Επίσης μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη βρήκε ότι τα τρανς λιπαρά οξέα μπορεί να αλλάξουν τα συναισθήματά μας.

“Ενώ τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, μειώνουν τον χρόνο ζωής των ανθρώπων», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μπεατρίς Γκολόμπ. 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δήλωσε ότι τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια (Phos) – που είναι η κύρια πηγή των τρανς λιπαρών οξέων- δεν είναι «γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή». Η αφαίρεση των τρανς λιπαρών από τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να σώζει χιλιάδες ζωές από το έμφραγμα.
Στη Δανία, ήδη τα τρανς λιπαρά έχουν απαγορευτεί από το 2003, αλλά στη Μ. Βρετανία η απομάκρυνσή τους εξαρτάται από τους κατασκευαστές τροφίμων και προαιρετική.