Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Βρετανία αποκωδικοποίησαν τον γενετικό χάρτη του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη τον οποία χαρακτήρισαν ως «Στήλη της Ροζέττας».
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο μελέτησαν 150 άνδρες που είχαν έπασχαν από μεταστατικό, ανθεκτικό στον χημικό ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη. Η νόσος είχε εξαπλωθεί σε όλο το σώμα τους και οι άνδρες είχαν λάβει όλα τα διαθέσιμα φάρμακα.
Ο καθηγητής Γιόχαν ντε Μπόνο επινόησε μια περίπλοκη τεχνική που επέτρεψε να εξάγει δείγματα κακρινικών κυττάρων των επιθετικών όγκων και να αναλύσει το DNA τους.
Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι σχεδόν εννέα στους 10 πάσχοντες από προχωρημένο καρκίνο του προστάτη φέρουν γενετικές μεταλλαγές οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν στόχους της θεραπείας. Για κάποιες από τις μεταλλαγές αυτές υπάρχουν ήδη εγκεκριμένα ή πειραματικά φάρμακα, ενώ άλλες είναι εντελώς νέες.
«Αυτό θα μπορούσε να παρέχει τις πληροφορίες σχετικά με τις καλύτερες διαδρομές της επίθεσης σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν άσκοπα από την ασθένεια αυτή», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης.
Η έρευνά, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell», έδειξε συγκεκριμένα ότι στο 40-60% των δειγμάτων των ασθενών υπήρχαν μεταλλαγές των γονιδίων AR, ETS, TP53 και PTEN, στο 19,3% μεταλλαγές των γονιδίων BRCA2, BRCA1 και ATM, ενώ εντόπισαν και νέες μεταλλαγές στα PIC3CA/B, R-spondin, BRAF/RAF1, APC, β-catenin και ZBTB16/PLZF.
Συνολικά, «το 89% των προσβεβλημένων ασθενών έφεραν κλινικώς αγώγιμες παρεκκλίσεις (μεταλλαγές)», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, «συμπεριλαμβανομένων 62,7% με παρεκκλίσεις στο γονίδιο AR, 65% σε άλλα σχετιζόμενα με τον καρκίνο γονίδια, και 8% με αγώγιμες παθολογικές παρεκκλίσεις της βλαστικής σειράς».