Οι εποχές φαίνεται να έχουν μια βαθιά επίδραση στο πώς λειτουργούν τα ανθρώπινα γονίδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένες ασθένειες επιδεινώνονται στη διάρκεια του χειμώνα, λένε οι ερευνητές στο περιοδικό “Nature Communications”.
Βρήκαν ότι τα γονίδια που εμπλέκονται με την άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων ήταν πιο δραστήρια σε ψυχρούς μήνες. Και ενώ αυτό βοηθά στην καταπολλεμηση των ιών, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει άλλες καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα, όπου το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του.
Η διεθνής ομάδα των ερευνητών ανέλυσε το αίμα και τους ιστούς σε περισσότερους από 16.000 ανθρώπους που ζουν σε όλο τον κόσμο. Από τα 22.000 γονίδια που εξετάστηκαν, το ένα τέταρτο έδειξαν σαφή σημάδια εποχικής διακύμανσης. Οι αλλαγές σχετίζονταν κυρίως με το ανοσοποιητικό και την φλεγμονή. Κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών αυτά τα γονίδια ήταν πιο δραστήρια.
Όταν μελέτησαν τους ανθρώπους που ζουν κοντά στον ισημερινό, όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές όλο το χρόνο, παρατήρησαν ένα διαφορετικό μοτίβο.Τα γονίδια του ανοσοποιητικού και της φλεγμονής συνδέονταν με την περίοδο των βροχών.
Ο καθηγητής Τζον Τοντ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε ορισμένες ασθένειες σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους.
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα βλέπουμε μια αύξηση σε νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 1, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο» δήλωσε ο καθηγητής Τοντ.