Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς των διαβητικών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Αμερικανοί και Ισραηλινοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 224 διαβητικών πάνω από δύο χρόνια και βρήκαν ότι οι λάτρεις του κρασιού είχαν αύξηση στην «καλή» χοληστερόλη τους. Οι ασθενείς που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το ποτό που συνόδευαν το δείπνο τους κάθε βράδυ.
Η μια ομάδα έπινε ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί, η άλλη ένα λευκό κρασί και η Τρίτη ομάδα έπινε μόνο νερό. Όλοι οι εθελοντές έκαναν συχνές συνεδρίες με διαιτολόγο και ακολουθούσαν μια μεσογειακού τύπου διατροφή.
Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι όσοι έπιναν κόκκινο κρασί, είχαν αυξημένες τιμές τις «καλής» χοληστερόλης καθώς και καλύτερη γενική εικόνα των εξετάσεων αίματος συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Επίσης όσοι έπιναν τόσο κόκκινο όσο και λευκό κρασί, είχαν καλύτερη ικανότητα επεξεργασίας της ζάχαρης των τροφίμων.
Ο επικεφαλής της μελέτης Μέιερ Στάμφερ, από την ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, πιστεύει ότι η επίδραση στη χοληστερόλη οφείλεται σε ένα μη αλκοολούχο συστατικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, αλλά όχι στο λευκό.
Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι η «μέτρια» πρόσληψη κόκκινου κρασιού «μειώνει προφανώς τον καρδιο-μεταβολικό κινδύνο» στους διαβητικούς τύπου 2 - που σημαίνει ότι μειώνει τις πιθανότητές τους να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά, όπως τόνισαν, δεν είναι σαφές αν οι μη –διαβητικοί έχουν τα ίδια οφέλη από την κατανάλωση του κρασιού.
Ωστόσο οι ερευνητές προσέθεσαν ότι «τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να αντισταθμίζονται από τις γνωστές παρενέργειες, όπως την αύξηση του σωματικού βάρους».