Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα και αυτό μπορεί να οφείλεται… στα γονίδια τους, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη.
Μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, εντόπισαν μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή στο γονίδιο CHRNA5, το οποίο κωδικοποιεί τους υποδοχείς της νικοτίνης, η οποία οδηγούσε τους καπνιστές να καπνίζουν περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ κάθε απόπειρα διακοπής του καπνίσματος, έπεφτε στο κενό.
Ενώ τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να ανακουφίσουν εκείνους που αγωνίζονται να σταματήσουν το κάπνισμα, η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα άτομα που φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα σε νεαρή ηλικία. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή οδηγεί τα άτομα να «κατεβάζουν» πιο βαθιά τον καπνό του τσιγάρου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 24 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 29.000 καπνιστές. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε πως η μέση ηλικία διακοπής του καπνίσματος στους εθελοντές που έφεραν το μεταλλαγμένο CHRNA5 ήταν τα 56 χρόνια, ενώ στους μη-φορείς ήταν τα 52 χρόνια. Επίσης διαπίστωσαν ότι όσοι έφεραν το γονίδιο CHRNA5 είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό, τι εκείνοι που δεν έφεραν τη γενετική αλλαγή.
«Από τους εθελοντές που είχαν εκδηλώσει καρκίνο του πνεύμονα, οι φορείς του γονιδίου είχαν μέση ηλικία 61 ετών όταν διαγνώστηκαν, ενώ οι μη-φορείς είχαν μέση ηλικία τα 65 χρόνια», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λι-Σιουν Τσεν.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους, θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται για καρκίνο του πνεύμονα.
Ωστόσο, τα καλά νέα ότι οι καπνιστές με την παραλλαγή του γονιδίου είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν στα φάρμακα διακοπής του καπνίσματος και να απαλλαγούν από το τσιγάρο.