Η απώλεια βάρους στη μέση ηλικία μπορεί να σημαίνει όχι μόνο απώλεια ανεπιθύμητου λίπους, αλλά απώλεια πολύτιμης οστικής πυκνότητας, ειδικά στις γυναίκες, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.
Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστόνης, με επικεφαλής τον Δρ. Μέριλ Λεμπόφ, ανέλυσαν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης μελέτης , κατά την οποία 424 συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες για να ακολουθήσουν μία από τις τέσσερις δίαιτες χαμηλών θερμίδων για την απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 30 έως 70 ετών και υπέρβαροι ή παχύσαρκοι κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ περίπου το 60% ήταν γυναίκες.
Μετρήσεις της πυκνότητας των οστών της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου ελήφθησαν πριν την έναρξη της μελέτης, έξι μήνες μετά την έναρξη της δίαιτας και πάλι μετά από δύο χρόνια. Μέχρι το τέλος των δύο ετών, οι άνδρες έχασαν κατά μέσο όρο 8% του αρχικού σωματικού τους βάρους , και οι γυναίκες έχασαν κατά μέσο όρο 6,4%.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχασαν οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο , ενώ οι άνδρες απέκτησαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και είχαν μια σταθερή οστική πυκνότητα στο ισχίο. Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχασαν μόνο την οστική πυκνότητα στο ισχίο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ενώ στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η απώλεια του κοιλιακού λίπους - το είδος που συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις και τον κίνδυνο του διαβήτη – συνδέθηκε με την απώλεια οστικής μάζας.
«Ενώ η απώλεια βάρους μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία, είναι σημαντικό να εξεταστεί η σκελετική υγεία, ιδιαίτερα σε γυναίκες στις οποίες η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας , δεδομένου ότι οι γυναίκες διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα», ανέφερε ο Δρ. Λεμπόφ.