Πόνος στη μέση: Εξίσου αποτελεσματικά φυσικοθεραπεία και χειρουργείο

Η φυσικοθεραπεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εξίσου καλά τον πόνο στη μέση όπως και η χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η οσφυική σπονδυλική στένωση είναι η κύρια αιτία του πόνου στην μέση μεταξύ των ηλικιωμένων. Ο πόνος προκαλείται από μία συμπίεση των νεύρων στην πλάτη, το οποίο συνήθως συμβαίνει επειδή το νωτιαίο κανάλι - ο χώρος από όπου περνά ο νωτιαίος μυελός - στενεύει καθώς οι σπόνδυλοι, οι δίσκοι , οι μύες και οι σύνδεσμοι της σπονδυλικής στήλης φθείρονται με την ηλικία .Η κατάσταση αυτη προκαλεί μούδιασμα στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γλουτούς και τα πόδια, ενώ μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που να μειώνει τακόμη και την ικανότητα βάδισης και να μπλοκάρει την λειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ, ήθελαν να διαπιστώσουν αν ο πόνος των ασθενών μπορούσε να θεραπευτεί εξίσου καλά με την φυσικοθεραπεία, η οποία φέρει μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών από τη χειρουργική επέμβαση. Κατά την χρονική περίοδο 2000- 2005 παρακολούθησαν 481 ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών, από τους οποίους 87 ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και 82 έκαναν φυσικοθεραπεία.

Μετά από δύο χρόνια παρακολούθησης οι συμμετέχοντες και από τις δύο ομάδες είχαν παρόμοια αποτελέσματα στη μείωση του πόνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χειρουργική επέμβαση ενέχει 15% κίνδυνο επιπλοκών ενώ η φυσικοθεραπεία δεν ενέχει κανένα κίνδυνο.

Ωστόσο οι ερευνητές σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς με πολύ έντονα συμπτώματα ή ασθενείς που δεν βρίσκουν ανακούφιση από μη χειρουργικές λύσεις.