Η παρατεταμένη έκθεση σε οθόνες συσκευών όπως τα «έξυπνα» κινητά και τα τάμπλετς ,μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στα μάτια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η Δρ. Σίλια Σάντσεζ – Ράμος διαπίστωσε ότι οι LED οθόνες που υπάρχουν στις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να βλάψουν τον αμφιβληστροειδή και να οδηγήσουν ακόμη και σε μερική τύφλωση.
Προγενέστερες έρευνες έχουν ήδη δέιξει ότι τα ισχυρά επίπεδα των «μπλε φωτός» που εκπέμπεται από τα σύγχρονα gadgets μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία από προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα στον ύπνο, διατροφικές διαταραχές, πονοκεφάλους ακόμη και καρκίνο.
Η Δρ. Σάντσεζ – Ράμος ανακάλυψε ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Σε ακραίες περιπτώσεις, όπως αναφέρει, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία προκαλεί σκοτεινά μπαλώματα στο κέντρο του οπτικού πεδίου.
Σύμφωνα με την Δρ Σάντσεζ – Ράμος , οι σύγχρονες οθόνες LED εκπέμπουν έως και πέντε φορές περισσότερο «μπλε φως» από την παλαιότερη τεχνολογία.
Η βλάβη, εξηγεί, ξεκινά όταν οι φωτοϋποδοχείς – νευρώνες που βρίσκοναι στον αμφιβληστροειδή και μετατρέπουν το φως σε πληροφορίες - αρχίζουν να «πεθαίνουν» λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε “μπλε φως”. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της φλεγμονής, δημιουργώντας ενόχληση και πόνο στα μάτια, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μόνιμη βλάβη, οδηγώντας σε οπτικές διαταραχές.
Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με τη χρήση ειδικών φίλτρων στην οθόνη ή γυαλιά που έχουν σχεδιαστεί για να μπλοκάρουν το μπλε φως.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, εξέτασαν ανθρώπινα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, που είχαν ληφθεί από τους εθελοντές, τα οποία εκτέθηκαν σε LED φως διαφορετικών εντάσεων. Από την μελέτη βρέθηκε ότι η έκθεση σε έντονο μπλε φως προκάλεσε απόπτωση ή θάνατο των κυττάρων. Ωστόσο, αυτό μειώθηκε κατά 83 % όταν ένα ειδικό προστατευτικό φίλτρο τοποθετήθηκε μεταξύ των κυττάρων και του φωτός.