Οι ασθενείς με καρκίνο που τρώνε ψάρια ή λαμβάνουν ω3 συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αποκτήσουν ανθεκτικότητα στη χημειοθεραπεία, προειδοποιεί μια νέα μελέτη. Ερευνητές βρήκαν ότι τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί και η ρέγγα, αυξάνουν τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου λιπαρού οξέος στο αίμα και αυτό με τη σειρά του, μπορεί να μειώσει την επίδραση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας.
Ερευνητές απο το Ινστιτούτο Καρκίνου στο Άμστερνταμ, εξέτασαν την έκθεση στο λιπαρό οξύ 16: 4 (n-3) μετά την κατανάλωση ψαριών ή συμπληρωμάτων διατροφής. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Oncology, έδειξε ότι από τους 118 ασθενείς με καρκίνο, 30% ανέφεραν τακτική χρήση των συμπληρωμάτων και 11% απο αυτούς χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα που περιείχαν ω3 λιπαρά οξέα.
Η μελέτη βρήκε αυξημένα επίπεδα στο αίμα του λιπαρού οξέος 16: 4 (η-3) σε υγιείς εθελοντές μετά από τη λήψη 10 ml ιχθυέλαιων. Οκτώ ώρες μετά τη δόση, τα επίπεδα στο αίμα επανήλθαν στο φυσιολογικό, και όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν υψηλότερα επίπεδα στο αίμα μετά από μια δόση 50 ml. Επίσης η κατανάλωση 100 γραμμάριων ρέγγας και σαρδέλας, αύξησε τα επίπεδα του συγκεκριμένου λιπαρού οξέος στο αίμα σε σύγκριση με την κατανάλωση τόνου, που δεν επηρέασε τα επίπεδα του οξέος στο αίμα.
«Με βάση τα ευρήματά μας, και μέχρι να υπάρξουν επιπλέον δεδομένα,συμβουλεύουμε τους ασθενείς να αποφεύγουν τα λιπαρα ψάρια και την λήψη ιχθυελαίων μια μέρα πριν από τη χημειοθεραπεία και μια μέρα μετά», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Εμίλ Βεστ.