Κάθε ώρα που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ πραγματοποιήσησαν μία μελέτη όπου συμμετείχαν 3.234 υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 25 ετών, με σκοπό να καθορίσουν τους παράγοντες κινδύνου του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: στην μία χορήγησαν μετφορμίνη, στην άλλη ένα εικονικό φάρμακο και στην τρίτη ομάδα ζήτησαν απο τους συμμετέχοντες να αυξήσουν τα επίπεδα της δραστηριότητας τους. Κατά την έναρξη της μελέτης, ο συνολικός χρόνος ενασχόλησης με την τηλεόραση ήταν περίπου 140 λεπτά την ημέρα και στις τρεις ομάδες. Στο τέλος της μελέτης, τα άτομα της ομάδας με την αυξημένη σωματική δραστηριότητας ξόδευαν λιγότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση, μειώνοντας έτσι τον χρόνο της καθιστικής ζωής κατά περίπου 37 λεπτά.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος του διαβήτη αυξήθηκε κατά 3,4% για κάθε ώρα ενασχόλησης με την τηλεόραση, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο και άλλους παράγοντες.
"Οι μελλοντικές προσπάθειες παρέμβασης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της δραστηριότητας, τη μείωση του βάρους και τη μείωση των ωρών καθιστικής ζωής", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Αντρέα Κρίσκα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καθιστική συμπεριφορά συνδέεται με την παχυσαρκία, τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και με άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου.
Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν έξι ώρες τηλεόραση την ημέρα έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης κατά πέντε έτη, σε σύγκριση με κάποιον που δεν βλέπει τηλεόραση.
"Γνωρίζουμε ήδη ότι κάνοντας περισσότερη σωματική δραστηριότητα, και ξοδεύοντας λιγότερο χρόνο καθισμένοι, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, είναι οι καλύτεροι τρόποι για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2”, επεσήμαναν οι ερευνητές.