Κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την θεραπεία της κατάθλιψης και των καρδιακών παθήσεων, μπορεί να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.
Η δοκιμή των φαρμάκων θα διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου (UCL) και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 εθελοντές.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το περπάτημα, η ισορροπία, η ομιλία, και η όραση πλήττονται στα προχωρημένα στάδια της νόσου, όπου σήμερα δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία. Υπάρχουν θεραπείες για τα πρώτα στάδια της νόσου και για την πρόληψη της συχνότητας ή της σοβαρότητας των υποτροπών, αλλά δεν υπάρχει τίποτα στην ιατρική φαρέτρα όταν η νόσος εξελίσσεται.
Η έρευνα που ονομάζεται MS-Smart θα εξετάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τριών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα σε άλλες παθήσεις. Τα φάρμακα αυτά είναι η αμιλορίδη (χορηγείται σε ασθενείς με υπέρταση που παίρνουν διουρητικά), η φλουοξετίνη (χορηγείται για την κατάθλιψη) και η ριλουζόλη (χορηγείται για την νόσο του κινητικού νευρώνα). Η επιλογή των συγκεκριμένων φαρμάκων, έγινε με βάση τα αποτελέσματα παλιότερων μελετών που είχαν καταδείξει την προστατευτική τους δράση απέναντι στις βλάβες των νεύρων.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την πρόοδο της σκλήρυνσης κατά πλάκας και η συγκεκριμένη μελέτη θα είναι η πρώτη μελέτη που γίνεται σε τόσο μεγάλο δείγμα ασθενών.
«Μπορεί να έχουμε ήδη εφεύρει τα φάρμακα που χρειαζόμαστε για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ.Τζέρεμι Τσαταγουέι, λέκτορας Νευρολογίας στο UCL και ειδικός σε θέματα σκληρύνσεως κατά πλάκας.
«Όπως ακριβώς η ασπιρίνη ήταν αρχικά ένα παυσίπονο που σήμερα προστατεύει από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, έτσι μπορεί να έχουμε στα χέρια μας φάρμακα για άλλα νοσήματα τα οποία ταυτοχρόνως είναι αυτό που χρειαζόμαστε για την πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσε.