Τα παιδιά που έχουν συμμετρικά χέρια έχουν πιο σβέλτο νου, σε σχέση με αυτά των οποίων τα χέρια είναι λιγότερο συμμετρικά.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία η συμμετρικότητα των χεριών σχετίζεται με την αποδοτικότητα του εγκεφάλου.
Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αναφέρει ότι τα παιδιά με συμμετρικά χέρια είναι σε θέση να ανταποκρίνονται γρηγορότερα σε διάφορα διανοητικά τεστ, ακόμη κι όταν λαμβάνεται υπόψη η ηλικία και οι διαφορές που σχετίζονται με το φύλο.
Τα ευρήματα των ερευνητών υποδηλώνουν μια σχέση από μικρή ηλικία, με τη συμμετρία του σώματος και την απόδοση του εγκεφάλου.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άντρες με πιο συμμετρικά πρόσωπα είναι πιο πιθανό να βιώσουν μικρότερη πνευματική εξασθένιση καθώς μεγαλώνουν.
Ο επικεφαλής της έρευνας και διευθυντής του Κέντρου για τη Γήρανση και τη Γνωστική Επιδημιολογία του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανέφερε σχετικά: «Η σχέση ανάμεσα στη σωματική συμμετρία και το χρόνο αντίδρασης θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του».
«Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να ρίξουν λίγο φως στο πώς το μυαλό και το σώμα αναπτύσσονται παράλληλα από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά».
Στην έρευνα συμμετείχαν 856 παιδιά, ηλικίας 4 έως 15 ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν τη συμμετρία των χεριών τους με τη βοήθεια ενός ψηφιακού σαρωτή.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Developmental Psychology.