Μία νέα κατηγορία πειραματικών φαρμάκων για την μείωση της χοληστερίνης μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, καταδεικνύει μια νέα έρευνα.
Τα άτομα που έλαβαν τα πειραματικά φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερόλης είχαν τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα ή να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν τις συμβατικές στατίνες.
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στον έναν στους τρεις ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη που δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την κατάστασή τους με δίαιτα, άσκηση και τις στατίνες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.
Τα αποτελέσματα είναι «πραγματικά εντυπωσιακά και πολύ ενθαρρυντικά» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Τζούντιθ Χόκμαν του NYU Langone Medical Center.
Τα δύο φάρμακα είναι μονοκλωνικά αντισώματα και ανήκουν στην κατηγορία των «αναστολέων PCSK9», που εμποδίζουν τη δράση στο ήπαρ της εν λόγω πρωτεΐνης, η οποία «φρενάρει» την αποβολή της χοληστερόλης από τον οργανισμό. Τα πειραματικά φάρμακα κατάφεραν να μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) περίπου κατά 60%. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, η μεγάλη αυτή μείωση επιτεύχθηκε ακόμη και σε ασθενείς που ήδη έπαιρναν στατίνες. Οι παρενέργειες του φαρμάκου ωστόσο παραμένουν ένα ζητούμενο, καθώς ο FDA έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του και ζητά από τις εταιρείες να παρακολουθήσουν την ασφάλεια των νέων φαρμάκων.
Τα ευρήματα βασίζονται σε μια μελέτη που έγινε 4.465 ασθενείς , οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για ένα έτος μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης φάσης των δοκιμών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των φαρμάκων. Οι ασθενείς επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε τα νέα πειραματικά φάρμακα είτε την καθιερωμένη θεραπεία με τις στατίνες.
Μετά από ένα χρόνο, τα αποτέλσματα της μελέτης έδειξαν ότι το ποσοστό των καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν 0,95% στην ομάδα που έλαβε τα πειραματικά φάρμακα. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα που λάμβαναν τις στατίνες ήταν 2,18%.
Τα φάρμακα δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί μακροπρόθεσμα η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.