Περισσότεροι από 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έχουν τερηδόνα στα δόντια τους και δεν πηγαίνουν στον γιατρό για να κάνουν θεραπεία, αναφέρει μια νέα μελέτη.
Οι ειδικοί λένε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει παραμεληθεί η στοματική υγεία σε τόσο μεγάλο βαθμό, παρά τους γνωστούς τρόπους πρόληψης και θεραπείας. Προειδοποιούν ότι η οδοντική τερηδόνα μπορεί να οδηγήσει σε οξύ πόνο, λοιμώξεις, ακόμα και σε προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά. Η ανάλυση δείχνει ότι η τερηδόνα δεν αποτελεί απλώς ένα πρόβλημα της παιδικής ηλικίας. Οι επιστήμονες λένε ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία ασθένεια των ενηλίκων.
Η φθορά εμφανίζεται συνήθως, όταν μικροοργανισμοί ή οξέα στο στόμα καταστρέφουν σταδιακά τα εξωτερικά σκληρά στρώματα του δοντιού. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, μπορεί το δόντι να χρειαστεί σφράγισμα ή να εμφανιστούν ουλίτιδα, αποστήματα κ.α.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Βάγκνερ Μαρσένες του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη του Λονδίνου, μελέτησαν στοιχεία από 378 μελέτες, που συνολικά αφορούσαν περίπου 4,7 εκατ. ανθρώπους από όλο τον κόσμο κατά την χρονική περίοδο 1990-2010. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι πάνω 190 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις που θα χρήζουν οδοντιατρικής θεραπείας, θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο. Υπάρχουν χώρες όπως η Λιθουανία όπου πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού (68%) έχουν πρόβλημα τερηδόνας.
Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η κύρια αιτία για τη διάβρωση των δοντιών είναι η διατροφή, κυρίως η κατανάλωση τροφών και ποτών με ζάχαρη.
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η πρόληψη και η θεραπεία των δοντιών έχουν παραμεληθεί τόσο πολύ. Η τερηδόνα αποτελεί μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας και απουσιών των εργαζομένων ενηλίκων από την εργασία τους, και σε κακή σχολική φοίτηση και απόδοση στα παιδιά», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης.