Οι χουρμάδες, εάν και δεν αποτελούν μέρος της ελληνικής διατροφής, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που φαίνεται ότι περιορίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.
Μια ανασκόπηση της πρόσφατης έρευνας σχετικά με την θρεπτική αξία των χουρμάδων, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Clinical and Experimental Medicine, διαπίστωσε ότι οι καρποί περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά - χημικές ουσίες που «μπλοκάρουν» ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν ζημιά στα κύτταρα του σώματος, ενώ έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου.
Επίσης η μελέτη έδειξε ότι οι χουρμάδες περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που πιστεύεται ότι βοηθούν στην μείωση του ποσοστού επιπολασμού και της θνησιμότητας του καρκίνου, καθώς και βήτα-γλυκάνη D - μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων σε πειράματα σε ζώα.
Οι χουρμάδες, σύμφωνα με τους ερευνητές, περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου, που είναι γνωστό για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μαγγάνιο, χαλκό και το σελήνιο, στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο συνδυασμός των ιχνοστοιχείων που περιέχονται στους χουρμάδες καθιστά τους καρπούς αυτούς ωφέλιμους για την υγεία, ενώ οι χουρμάδες επίσης βοηθούν το σώμα να μεταβολίζει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε λίπος.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μετανάλυσης Δρ Αρσάντ Ραχμάνι, του Πανεπιστημίου Qassim, της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι οι χουρμάδες έχουν θετική επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουν οι ερευνητές πλήρως τον μηχανισμό δράσης.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι οι χουρμάδες προλαμβάνουν μερικές μεταλλάξεις των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Τα συστατικά τους έχουν μια αντικαρκινική αλλά ο ακριβής μηχανισμός δράσης των χουρμάδων και των συστατικών τους στην πρόληψη του καρκίνου δεν είναι γνωστός επακριβώς», προσέθεσε.