Οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια θα κοστίσουν την ζωή 10 εκατομμύριων ανθρώπων μέχρι το 2050 εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, περισσότερων από όσους «σκοτώνει» ο καρκίνος σήμερα, αναφέρει μια νέα μελέτη.
Την έκθεση που τιτλοφορείται «Review of Antimicrobial Resistance 2014» παρουσίασε ο οικονομολόγος Τζιμ Ο’Νιλ, στον οποίο ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέθεσε τον Ιούλιο να υπολογίσει το μελλοντικό κόστος των μικροβίων που γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης τους.
Ο κ. Ο’Νιλ είπε στο BBC ότι το κόστος αυτό ισούται με το 35πλάσιο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Βρετανίας και οφείλεται στην μείωση του πληθυσμού εξαιτίας των θανάτων και στις επιπτώσεις της παρατεταμένης νοσηλείας των ιδίων και πολλών άλλων εκατομμυρίων που τελικά θα σωθούν.
Στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μικροβιακή αντοχή προκαλεί τουλάχιστον 50.000 θανάτους κάθε χρόνο και ένα αυτό μείνει ανεξέλεγκτο, οι θάνατοι θα αυξηθούν περισσότερες από 10 φορές μέχρι το 2050.
Οι αντικαταστάσεις αρθρώσεων, οι καισαρικές τομές, η χημειοθεραπεία και οι χειρουργικές επεμβάσεις μεταμοσχεύσεων είναι μερικές ,μεταξύ πολλών θεραπειών, που εξαρτώνται από την ύπαρξη διαθέσιμων αντιβιοτικών. Η ομάδα αξιολόγησης εκτιμά ότι οι καισαρικές συμβάλλουν σήμερα στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι αρθροπλαστικές ισχίου στο 0,65%, τα αντινεοπλασματικά φάρμακα στο 0,75% και οι μεταμοσχεύσεις στο 0,1% - βάσει του αριθμού των ζωών που σώζονται και της ζωής με κακή υγεία που αποτρέπεται σε ανθρώπους αναπαραγωγικής ηλικίας.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η αντοχή στα φάρμακα θα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα, περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. "Αυτή η μελέτη μας πάει ένα βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση της αληθινής σοβαρότητα της απειλής», υπογράμμισαν οι ερευνητές και προσέθεσαν ότι «η επίλυση του προβλήματος της ανθεκτικότητας στα φάρμακα θα είναι πολύ φθηνότερη από το να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, αρκεί να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».