Στο χειρουργικό κρεβάτι ξαπλώνουν ολοένα και περισσότεροι στην Κίνα, προκειμένου να… αλλάξουν τη φωνή τους, άλλοι σε μια πιο «αρρενωπή» και άλλοι σε πιο «θηλυκή» εκδοχή.
Οι επεμβάσεις στις φωνητικές χορδές είναι η τελευταία «μόδα» στις επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, με τους γιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές να αναφέρουν ότι η ζήτηση αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, γράφει δημοσίευμα της DailyMail.
Αρκετές κλινικές προσφέρουν πλέον την επιλογή αυτή στους ενδιαφερόμενους, η οποία «παραδοσιακά» γινόταν σε όσους υποβάλλονταν σε αλλαγή φύλου.
Η επέμβαση είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει απώλεια της φωνής, καθώς επίσης και πνευμονία, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.
«Επί πολλά χρόνια, οι συμμαθητές και οι συνεργάτες μου με κορόιδευαν εξαιτίας της πολύ ψιλής φωνής μου, χρησιμοποιώντας διάφορους χαρακτηρισμούς. Οι γυναίκες δε με έβλεπαν ως πραγματικό άντρα και μου συμπεριφέρονταν όπως στις γυναίκες φίλες τους. Δε μπορούσα να κάνω σχέση» ανέφερε ο 23χρονος LuXiang στους GlobalTimes.
Η φωνή του δεν «έπεσε» στην εφηβεία και πολλοί τον περνούσαν για γυναίκα στο τηλεφωνικό κέντρο που εργαζόταν. Κάποιοι άλλοι πίστευαν ότι ήταν ομοφυλόφιλος, λόγω του τρόπου με τον οποίο μιλούσε.
Έτσι, παρά τους κινδύνους, ο ίδιος αποφάσισε να υποβληθεί στην επέμβαση για να κάνει τη φωνή του πιο «βαριά».
Ο HuangYideng, γιατρός, δήλωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κάνει πάνω από 200 χειρουργικές επεμβάσεις σε φωνητικές χορδές, με την πλειοψηφία των ασθενών να είναι άντρες που θέλουν να αποκτήσουν πιο «αρρενωπή» χροιά φωνής. Κάποιοι ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
Για κάποιους δεν πρόκειται για τίποτε άλλο, παρά για ένα σύμπτωμα ματαιοδοξίας, ωστόσο ορισμένοι ακαδημαϊκοί ρίχνουν την ευθύνη στους «άκαμπτους» ρόλους των δύο φύλων στη χώρα.
«Οι άνδρες αναμένεται να συμπεριφέρονται με τρόπους που συνάδουν με τις προκαταλήψεις περί αρρενωπότητας και οι γυναίκες με τρόπους που συνάδουν με τις προκαταλήψεις περί θηλυκότητας. Η κοινωνία μας πρέπει να γίνει πιο ανεκτική ως προς τις διαφορές των δύο φύλων, έτσι ώστε οι άνθρωποι που έχουν αντισυμβατικές φωνές ή άλλα χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν στα στερεότυπα του φύλου τους να μην πιέζονται να υποβάλλονται ακόμη και σε επίπονες χειρουργικές επεμβάσεις» σχολίασε η ChenYaya από την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στη Σανγκάη.