Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι κινούνται ως «ωρολογιακές βόμβες», επειδή δεν έχουν ιδέα ότι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, προειδοποιούν οι ειδικοί.
H υπέρταση έχει χαρακτηριστεί ως «σιωπηλός δολοφόνος» του έθνους, καθώς δεν έχει εμφανή σημάδια ή συμπτώματα. Είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες πρόωρου θανάτου και αναπηρίας καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρική ανεπάρκεια.
Ο καθηγητής Πίτερ Γουέσμπεργκ, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, δήλωσε: «η υπέρταση δεν δίνει συμπτώματα μέχρι να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά είναι μια ανιχνεύσιμη κατάσταση και εύκολα θεραπεύεται».
Η υπέρταση επηρεάζει περισσότερους από έναν στους τέσσερις ενήλικες και ευθύνεται για το 12% των επισκέψεων σε γιατρούς παθολόγους. Τελευταία στοιχεία τοποθετούν το ετήσιο κόστος από τις ασθένειες που προκαλεί σε περίπου 2,1 δις αγγλικές λίρες. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας ως σύνολο μπορεί να μειώσει τις δαπάνες υγείας και κοινωνικής φροντίδας πάνω από δέκα χρόνια.
Οι ειδικοί πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση. Αυτές περιλαμβάνουν την αλλαγή της διατροφής τους , την μείωση της πρόσληψης αλατιού , την διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους και να μετρούν την πίεσή τους στο σπίτι.
«Πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα από παθήσεις που προλαμβάνονται και η υψηλή αρτηριακή πίεση παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις υπηρεσίες Υγείας και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, και όλοι έχουν ένα ρόλο να παίξουν», επισημαίνουν οι επιστήμονες.