Οι πολυδιαφημισμένες, "αιρετικές", "εναλλακτικές" και πολλά υποσχόμενες δίαιτες πάσχουν σε βάθος χρόνου.
Μπορεί μια δίαιτα όπου κάποιος δεν τρώει λιπαρά αλλά και δεν ασκείται να έχει πολύ θεαματικά αποτελέσματα στην αρχή αλλά μετά από δυο χρόνια τα περισσότερα, αν όχι όλα τα χαμένα κιλά έχουν επανέλθει στη... θέση τους. Αυτό διαπίστωσε μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία υποστηρίζει ότι τελικά μάλλον θα πρέπει να επιμείνει κανείς "παραδοσιακά", δηλαδή με τις κλασικές δίαιτες, σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό "Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes", συνέκριναν τέσσερις δημοφιλείς διαφημιζόμενες δίαιτες (Atkins, Weight Watchers, South Beach και Zone) με τις παραδοσιακές μεθόδους αδυνατίσματος (λίγη τροφή χωρίς λιπαρά κ.λπ.) και με τη σωματική άσκηση.
Η ανάλυση των σχετικών μικρών κλινικών δοκιμών που υπάρχουν, έδειξε ότι αν και οι τέσσερις δίαιτες, η κάθε μία με τη δική της ξεχωριστή μέθοδο, πέτυχαν να μειώσουν το βάρος βραχυπρόθεσμα (μετά από ένα έτος), αυτό σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου επανήλθε. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι θα ήταν μάλλον καλύτερα αν οι άνθρωποι φρόντιζαν να κόψουν τα λιπαρά και παράλληλα να γυμνάζονται.
Επιπλέον, οι τέσσερις επώνυμες δίαιτες, δεν φάνηκε να έχουν κάποια διαφορά μεταξύ τους, όσον αφορά τη βελτίωση ζωτικών δεικτών στο αίμα (χοληστερίνης, αρτηριακής πίεσης, σακχάρου κ.α.). Ο Άϊζενμπεργκ ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πλέον μεγάλες κλινικές δοκιμές, που να συγκρίνουν άμεσα τις κυριότερες δίαιτες, ώστε να ριχτεί περισσότερο φως στους ισχυρισμούς των δημιουργών τους πως η μέθοδός τους μειώνει σημαντικά το βάρος και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.