Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος μπορεί να μην μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας σε αντίθεση με όσα αναφέρουν προγενέστερες μελέτες, κατέδειξαν επιστήμονες από την Ολλανδία.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν συνδεθεί εδώ και χρόνια με την προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ οι επιστήμονες ξέρουν πως τα υψηλά επίπεδα στο αίμα ενός αμινοξέος που λέγεται ομοκυστεϊνη, αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας.
Ερευνητές από τα ολλανδικά πανεπιστήμια Wageningen, Erasmus, VU και Radbound, μελέτησαν σχεδόν 3.000 άτομα- μέσης ηλικίας ηλικία 74 ετών - οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μεν λάμβαναν 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος και 500 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 και οι δε ένα εικονικό φάρμακο κάθε μέρα. Κατά την έναρξη και στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης διάφορα τεστ νοητικών δεξιοτήτων, που αξιολόγησαν την επεισοδιακή μνήμη, την ενεργό μνήμη, την ικανότητα προσοχής, την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και τις εκτελεστικές λειτουργίες τους.
Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι παρότι οι εθελοντές που έπαιρναν τις βιταμίνες παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα ομοκυστεϊνης, δεν επέδειξαν ανάλογη βελτίωση στις επιδόσεις τους στα τεστ νοητικών δεξιοτήτων. Υπήρξε, βέβαια, κάποια επιβράδυνση στο ρυθμό εκφύλισης των δεξιοτήτων αυτών, αλλά οι ερευνητές έγραψαν ότι ήταν τόσο μικρή, ώστε θα μπορούσε να αποτελεί τυχαίο εύρημα.
«Επειδή τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης μπορεί να ελαττωθούν με τα συμπληρώματα βιταμινών Β12 και φυλλικού οξέος, η ελπίδα ήταν πως η λήψη τους θα μπορούσε να ελαττώσει τον κίνδυνο απώλειας της μνήμης και νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρόζαλι Ντόνουκσε-Ρούτεν.
"Ενώ τα επίπεδα ομοκυστεΐνης μειώθηκαν κατά περισσότερο στην ομάδα που έλαβε συμπληρώματα βιταμινών Β , δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδες στην βαθμολογία των νοητικών τεστ», προσέθεσε.