Οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα γιατί όσο ξυνόμαστε τόσο εντονότερη είναι η φαγούρα που νιώθουμε.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το ξύσιμο προκαλεί τον εγκέφαλο την απελευθέρωση της ορμόνης σεροτονίνης, η οποία εντείνει την αίσθηση φαγούρας
Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι το ξύσιμο δημιουργεί μια ήπια ποσότητα πόνου στο δέρμα. Ο επικεφαλής της μελέτης Ζου-Φενγκ Τσεν, διευθυντής του Κέντρου μελέτης Κνησμού, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, είπε ότι τα νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού μεταφέρουν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο, αντί της φαγούρας.
«Το πρόβλημα είναι ότι όταν ο εγκέφαλος παίρνει αυτά τα σήματα πόνου, αποκρίνεται με την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνη για να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου», εξήγησε.
Όταν η σεροτονίνη εξαπλώνεται από τον εγκέφαλο στο νωτιαίο μυελό, η χημική ουσία μεταβαίνει από τους νευρώνες που αισθάνονται τον πόνο στα νευρικά κύτταρα που επηρεάζουν την ένταση μιας φαγούρα, πρόσθεσε.
Ο Δρ Τσεν είπε ότι οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει το ρόλο της σεροτονίνης στον έλεγχο του πόνου δεκαετίες πριν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η απελευθέρωση του «χημικού αγγελιοφόρου» από τον εγκέφαλο έχει συνδεθεί με τον κνησμό.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα ποντικών που δεν είχαν τα γονίδια που παράγουν τη σεροτονίνη.
Όταν σε αυτά τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια χορηγήθηκε μια ουσία που συνήθως προκαλεί φαγούρα του δέρματος, οι ποντικοί δεν ξύνονταν πολύ. Αλλά όταν τους χορηγήθηκε η ουσία μαζί με σεροτονίνη, η φαγούρα έγινε πολύ πιο έντονη.
«Αυτό ταιριάζει πολύ καλά με την ιδέα ότι η φαγούρα και τα σήματα πόνου που μεταδίδονται μέσω διαφορετικών αλλά συναφών οδών. Το ξύσιμο μπορεί να ανακουφίσει την φαγούρα δημιουργώντας ήσσονος σημασίας πόνο. Αλλά όταν το σώμα ανταποκρίνεται σε σήματα πόνου, η απάντηση στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει φαγούρα χειρότερα», επεσήμανε ο Δρ.Τσεν.