Ο ιός του απλού έρπητα διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ

Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. 
 
Το σώμα φέρει τον ιό για πάντα μετά την πρώτη μόλυνση, και μπορεί να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή στην ζωή μας, προκαλώντας φουσκάλες ,γνωστές ως έρπης. 
 
Ενώ μέχρι το 90% των ενηλίκων έχουν τον ιό του απλού έρπητα να παραμονεύει στον οργανισμό τους, μόνο περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς θα εμφανίσουν συμπτώματα.
 
Οι ερευνητές λένε ότι ο ιός θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, επειδή οι ​​ηλικιωμένοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δημιουργεί ευκαιρίες για την εξάπλωση του ιού στον εγκέφαλο. Στον εγκέφαλο, ο ιός μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία η οποία οδηγεί στην νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι πλάκες που σχηματίζονται στον εγκέφαλο έχουν σαν αποτέλεσμα το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και την κατανομή των συνδέσεων μεταξύ τους.
Αυτό προκαλεί απώλεια μνήμης και τη μείωση στην ικανότητα σκέψης, που είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.
 
Ο καθηγητής Χούγκο Λοβχέιμ, από το Πανεπιστήμιο Umea στη Σουηδία, δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θεραπείας για τη νόσο. 
 
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν σαφώς ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των λοιμώξεων του ιού του απλού έρπητα και τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτό σημαίνει επίσης ότι έχουμε νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων μορφών θεραπείας για να σταματήσουμε την ασθένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Λοβχέιμ.
 
«Μέσα σε λίγα χρόνια ελπίζουμε να είναι σε θέση να ξεκινήσει τη θεραπεία των ασθενών για την πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ», προσέθεσε.
 
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο μελέτες, όπου διαπίστωσαν ότι οι φορείς του ιού του έρπητα είχαν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ.