O κολπικός οργασμός, το σημείο G, αλλά και ο κλειτοριδικός οργασμός στη διάρκεια του κολπικού σεξ απλώς...δεν υπάρχουν, σύμφωνα με μία νέα έρευνα ιατλών σεξολόγων. Υποστηρίζουν όμως ότι οι σωστοί όροι που πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι «ανδρικός οργασμός»και «γυναικείος οργασμός», χωρίς προσδιορισμούς.
Ιστορικά, υπήρχε η πεποίθηση ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν οργασμό μέσω της διείσδυσης του πέους στον κόλπο, και ότι το σημείο Gκαι οι κολπικοί ή κλειτοριδικοί οργασμοί ήταν όλα διαφορετικά είδη οργασμών. Όμως, γράφοντας στην επιθεώρηση «Clinical Anatomy» , οι συντάκτες λένε ότι η πλειοψηφία των γυναικών σε όλο τον κόσμο δεν έχουν οργασμό κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ. Όπως εξηγούν, ο δρ Βιντσένζο Πούπο, ερευνητής στο Ιταλικό Κέντρο Σεξολογίας και η δρ Τζουίλια Πούπο, από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, οι γυναίκες που αναφέρουν ότι έχουν «κολπικό οργασμό» έχουν στην πραγματικότητα έλθει σε κορύφωση εξαιτίας της διέγερσης των παρακείμενων ερωτογενών δομών.
Η κλειτορίδα, είναι η πιο ερωτογενής ζώνη του θηλυκού και συχνά αποκαλείται το «θηλυκό πέος», διότι δομικά είναι παρόμοια με το ανδρικό όργανο και, όπως αυτό, γεμίζει με αίμα και διογκώνεται. Σε αντίθεση, όμως, με την ανδρική εκσπερμάτωση, γυναικεία εκσπερμάτωση δεν υπάρχει, γράφουν, και κακώς χρησιμοποιείται ο όρος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό για όλες τις γυναίκες να φτάσουν σε οργασμό, αν τα θηλυκά στυτικά όργανα διεγερθούν αποτελεσματικά διεγείρονται. Σε αυτά πέρα από την κλειτορίδα, συμπεριλαμβάνονται οι βολβοί του προδόμου του αιδοίου (δύο δομές που μοιάζουν με αμύγδαλα και βρίσκονται στα πλάγια του κόλπου), τα μικρά χείλη του αιδοίου και το σπογγώδες σώμα της γυναικείας ουρήθρας (μία μάζα σπογγώδους ιστού που περιβάλλει την ουρήθρα).
Η έρευνα ακολούθησε αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος , όπου διαπιστλωθηκε ότι το μέγεθος της κλειτορίδας μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά της να έχει οργασμό.