Το κρύο…μας αδυνατίζει!

Kαθώς η θερμοκρασία πέφτει, το άνοιγμα του καλοριφέρ φαίνεται όλο και πιο δελεαστικό. Ωστόσο, εάν αντισταθείτε στον πειρασμό, όχι μόνο θα εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά θα χάσετε και βάρος! Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες βοηθούν το σώμα να κάψει θερμίδες, μετατρέποντας το λεγόμενο «κακό» λίπος σε «καλό» λίπος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ενήλικες έχουν μια μικρή ποσότητα από το υγιές καφέ λίπος. Το καφέ λίπος ειδικεύεται στην καύση θερμίδων και παράγει θερμότητα. Τα μωρά έχουν πολύ καφέ λίπος για να τα κρατάει ζεστά και οι ενήλικες που έχουν περισσότερο καφέ λίπος είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που δεν έχουν.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια μοριακή διαδικασία του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη και μετατρέπει το λευκό λίπος σε καφέ λίπος. Η διαδικασία αυτή έχει επιπτώσεις στο πόση ενέργεια που καίμε και πόσο βάρος μπορούμε να χάσουμε.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale λένε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των συναφών προβλημάτων υγείας, όπως του διαβήτης τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων, της υπέρτασης, των νευρολογικών διαταραχών και του καρκίνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, έδειξε ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου που ελέγχουν την πείνα και την όρεξη ελέγχουν επίσης την μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ. Οι ερευνητές μελέτησαν αυτή την διαδικασία σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι προστάτευσε τα ζώα από το να γίνουν παχύσαρκα παρόλο που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Νωρίτερα αυτό το έτος, Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν σε μια μελέτη ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν σε δωμάτια με χαμηλή θερμοκρασία για ένα μήνα, έχασαν βάρος.