Το μπικίνι πιθανώς να ευθύνεται για την αύξηση των ποσοστών του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, που μελέτησαν τις αλλαγές της μόδας στα μαγιό τα τελευταία 100 χρόνια, υποστηρίζουν το με μπικίνι, που έγινε της μόδας τη δεκαετία του 1940, το ποσοστό του εκτεθειμένου στον ήλιο δέρματος αυξήθηκε δραματικά . Και με αυτή την μεγαλύτερη έκθεση εμφανίστηκε και ένας μεγαλύτερος κίνδυνος μελανώματος , της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος.
Η ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1900,το μαυρισμένο δέρμα αποδοκιμαζόταν ως εργατική τάξη - και το «δέρμα πορσελάνη» ήταν περιζήτητο. Στη δεκαετία του 1920 τα μαγιό των ανδρών και των γυναικών ήταν πολύ συντηρητικά και κάλυπταν σχεδόν την συνολική επιφάνεια του δέρματος. Όλα αυτά άλλαξαν το 1946, όταν ο Γάλλος σχεδιαστής Louis Reard «εφηύρε το μπικίνι που υιοθετήθηκε γρήγορα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στο υπόλοιπο κόσμο.
Ωστόσο, μεταξύ 1930 και 1960, το ποσοστό μελανώματος στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε περισσότερο από 300% στους άνδρες και 400% στις γυναίκες, ακολουθούμενο από μια εκ νέου άνοδο της τάξης του 244% στους άνδρες και 167% στις γυναίκες το διάστημα 1960-1990. Μεταξύ των ετών 2000 και 2009, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκε με μελάνωμα σκαρφάλωνε κατά περίπου 2% κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1960 τα ποσοστά καρκίνου των ΗΠΑ σε άνδρες και γυναίκες αυξήθηκε κατά 69 τοις εκατό και 18 τοις εκατό.
«Η αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης μελανώματος συνέβη παράλληλα με τις αλλαγές στο χώρο της μόδας, τα ταξίδια, και τον ελεύθερο χρόνο που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της έκθεσης του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία», επεσήμαναν οι ερευνητές.