Κινδυνεύουν με Αλτσχάιμερ οι ανήσυχες και ζηλιάρες γυναίκες

Οι γυναίκες που είναι ανήσυχες, ζηλιάρες και κυκλοθυμικές στη μέση ηλικία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Neurology» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, διεξήχθη σε 800 γυναίκες, οι οποίες είχαν ηλικία 38 έως 54 ετών το 1968 όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν. Οι ερευνητές τις υπέβαλλαν σε τεστ προσωπικότητας και μνήμης, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα επικοινωνούσαν μαζί τους για επανάληψη διαφόρων τεστ. Όταν η μελέτη τελείωσε μετά από 38 χρόνια, περίπου 153 γυναίκες ανέπτυξαν άνοια. Εκείνες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις για νευρωτισμό στη μέση ηλικία - ήταν ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ασθένεια - αλλά μόνο αν βρίσκονταν κάτω από την επίδραση μακροχρόνιου στρες. Οι νευρωτικές γυναίκες που ήταν επίσης ντροπαλές και εσωστρεφείς διέτρεχαν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με την έρευνα.

Νευρωτισμός σημαίνει πως κάποιος αγχώνεται εύκολα, ανησυχεί για το παραμικρό, και επιδεικνύει ζήλια ή κυκλοθυμία. Οι νευρωτικοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς στις εκρήξεις θυμού, τις ενοχές, την ζηλοτυπία, τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη.

«Οι περισσότερες έρευνες για τους παράγοντες κινδύνου για Αλτσχάιμερ επικεντρώνονται σε παραμέτρους, όπως το μορφωτικό επίπεδο, οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι, οι τραυματισμοί στο κεφάλι και το οικογενειακό ιστορικό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λένα Γιόχανσον, από το Πανεπιστήμιο του Γκότενμπουργκ, στη Σουηδία. «Η προσωπικότητα, όμως, επίσης παίζει ρόλο, διότι επηρεάζει την συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής και τις αντιδράσεις μας στο στρες», προσέθεσε.

«Αυτή η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η νεύρωση στις γυναίκες θα μπορούσε να από μόνη της αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά αυτό που δείχνει είναι ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως ο νευρωτισμός συνδέονται με την εμπειρία μακροχρόνιου στρες», κατέληξε.