Οι λάτρεις του πικάντικου ινδικού φαγητού είναι καλά «θωρακισμένοι» απέναντι στην άνοια χωρίς να το ξέρουν. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία ουσία που περιέχει η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κάρι, επιδιορθώνει τις βλάβες που προκαλούν τα νευροεκφυλιστικά τα νοσήματα , όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια, στα κύτταρα του εγκεφάλου. Η ουσία λέγεται αρωματική τουρμερόνη και, όπως διαπιστώθηκε σε εργαστηριακές δοκιμές, προάγει τον πολλαπλασιασμό βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο και την διαφοροποίησή τους σε νευρώνες.
Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες θεραπείες για τα κατεστραμμένα κύτταρα από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Παρά το γεγονός ότι πολλές ουσίες έχουν βρεθεί που προωθούν τον πολλαπλασιασμό των βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο, λιγοστές προωθούν τη μετατροπή των βλαστικών κυττάρων σε νευρώνες, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό στόχο στην αναγεννητική ιατρική. Τα ευρήματά μας σχετικά με την ουσία τουρμερόνη, μας πάνε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης δρ Αντέλ Ρέγκερ, από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης & Ιατρικής του Γιούλχ, στη Γερμανία.
Οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση της αρωματικής τουρμερόνης στα ενδογενή ουδέτερο βλαστικά κύτταρα (NSCs) που βρίσκονται εντός των ενηλίκων εγκεφάλων. Σε ορισμένες συγκεντρώσεις, η ουσία αύξανε τον πολλαπλασιασμό των NSCsέως 80%, ενώ επιτάχυνε και την ταχύτητα της ωρίμανσής τους. Επιπλέον, οι εγχύσεις της ουσίας στα ζώα είχαν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση δύο βασικών περιοχών του εγκεφάλου, της υποκοιλιακής ζώνης και του ιπποκάμπου, στις οποίες είναι γνωστό ότι συμβαίνει η νευρογένεση, δηλαδή η ανάπτυξη νέων νευρώνων.
Η αρωματική τουρμερόνη είναι το ένα από τα δύο βασικά βιοενεργά συστατικά του κάρι. Το δεύτερο είναι η κουρκουμίνη που έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.