Αν προτιμάτε την τραγανή, φρέσκια εσπεριδοειδή γεύση του λευκού κρασιού από την πίκρα της μια κρεμώδους μπύρας....μάλλον «φταίνε» τα γονίδιά σας. Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι αισθήσεις και οι υποδοχείς που σχετίζονται με το αλκοόλ και τη πικρή γεύση , συνδέονται με γενετικές παραλλαγές.
Είναι ήδη γνωστό ότι η γεύση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το τι τρώμε και τί πίνουμε, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι τα γονίδια ενός ατόμου επηρεάζουν το πώς αντιλαμβάνεται την έντονη γεύση και ποιο ποτό προτιμάει και ποιο όχι.
«Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν ως προς τη γεύση που βιώνουν από ένα τρόφιμο ή ένα ποτό. Αυτές οι αντιληπτικές διαφορές έχουν βιολογική βάση, όπως συμβαίνει και στην αχρωματοψία. Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι μερικοί άνθρωποι βιώνουν περισσότερο την πικρία και λιγότερο την γλυκύτητα από τα αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Τζον Χάγιες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Η μελέτη εξέτασε δύο γονίδια υποδοχέων πικρής και πώς 58 γυναίκες και 35 άνδρες ηλικίας 18-45 ετών, ανταποκρίθηκαν σε μια ποικιλία από αλκοολούχα ποτά.
«Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς τις αισθήσεις διατροφής τους και αυτό επηρεάζει το τί τους αρέσει. Δηλαδή, δεν μπορεί ο καθένας ξεκινάει από το μηδέν, όταν έρχεται η ώρα να μάθει να του αρέσει ένα συγκεκριμένο φαγητό ή ποτό. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι πιο εύκολο για μερικούς ανθρώπους να μάθουν να τους αρέσει να τρώνε ή να πίνουν ένα συγκεκριμένο φαγητό και ποτό, όπως το αλκοόλ», τόνισε ο Δρ. Χάγιες .
«Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως η μάθηση, η προηγούμενη εμπειρία, και το περιβάλλον, διαδραματίζουν επίσης έναν τεράστιο ρόλο στις προτιμήσεις μας και τις επιλογές που κάνουμε», προσέθεσε.