Μια «ηλεκτρονική μύτη» μπορεί να ανιχνεύσει τα στελέχη βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις, λένε Βρετανοί ερευνητές.
Το ηλεκτρονικό αυτό εργαλείο ήταν σε θέση να εντοπίσει τα διάφορα είδη του βακτηρίου Clostridium difficile με βάση , από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στα κόπρανα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Leicester λέει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την ανίχνευση ασθενών στο νοσοκομείο.
Οι «ηλεκτρονικές μύτες» έχουν ήδη διερευνηθεί για τον καρκίνο, με την εξέταση για την μοναδική μυρωδιά των χημικών ουσιών που παράγονται από έναν καρκινικό όγκο πνεύμονα ή το μαστό. Η ομάδα στην Leicester διερεύνησε αν τα διαφορετικά στελέχη του C. difficile, είχαν διαφορετική χημεία που θα μπορούσε να ανιχνευθεί από τη «ηλεκτρονική μύτη». Από την μελέτη φάνηκε ότι υπήρχαν διαφορετικά επίπεδα μεθανόλης, ενώσεων του θείου και άλλων , που παρήχθησαν από τα 10 διαφορετικά στελέχη που δοκιμάστηκαν στη μελέτη.
«Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την ηλεκτρονική μύτη σε πάπιες ασθενών στο νοσοκομείο. Μπορούμε να θέσουμε την ηλεκτρονική μύτη από την πλευρά που ξεκινάει η ροδέλα της πάπιας, και να κρίνουμε αν πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής σε κάποια περαιτέρω εξέταση», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Πωλ Μονκς.
Η ηλεκτρονική μύτη χρησιμοποιεί μια συσκευή που μπορεί να μετρήσει τη μάζα των χιλιάδων χημικών κάθε δευτερόλεπτο, που ονομάζεται φασματόμετρο μάζας. Μια καταγραφή του κάθε χημικού που υπάρχει σε ένα δείγμα δρα σαν ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανόηση περισσότερων για την χημεία των βακτηρίων, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να καταλάβουν ποια στελέχη θα προκαλέσουν ασθένεια, ποια όχι και γιατί.